Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ πραγματοποίησαν μια μελέτη που στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η μητρική ανοσολογική ενεργοποίηση μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου και την εμφάνιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Neuroscience, δείχνει ότι η μητρική ανοσολογική ενεργοποίηση μπορεί να ενεργοποιήσει μια συγκεκριμένη νευρική οδό που ρυθμίζει τη μετάφραση των μορίων RNA (mRNA) στον εγκέφαλο των προγεννητικών αρσενικών ποντικών.

Η Eunha Kim, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, δήλωσε: «Έχουμε δείξει προηγουμένως ότι η φλεγμονή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαταράσσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και οδηγεί σε ανώμαλη συμπεριφορά στους απογόνους. Είχαμε επίσης δείξει ότι μια συγκεκριμένη κυτοκίνη, IL-17a, ήταν απαραίτητη για την επίδραση της μητρικής ανοσολογικής ενεργοποίησης στη νευροανάπτυξη».

Ο κύριος στόχος της μελέτης της Kim και των συναδέλφων της ήταν να εντοπίσουν συγκεκριμένους κυτταρικούς μηχανισμούς που εμφανίζονται στον εγκέφαλο του εμβρύου ως απόκριση στη μητρική ανοσολογική ενεργοποίηση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια ευρεία διακοπή στους μηχανισμούς που ελέγχουν τη μετάφραση mRNA, η οποία ήταν πιο εμφανής στους αρσενικούς απογόνους των μητέρων που παρουσίαζαν ένα ενεργοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν μια συγκεκριμένη οδό που ενεργοποιείται επιλεκτικά στον εγκέφαλο των προγεννητικών αρσενικών ποντικών τα οποία εκτίθενται σε μητρική ανοσολογική ενεργοποίηση. Αυτή η πορεία, γνωστή ως ολοκληρωμένη απόκριση στο στρες (ISR: integrated stress response), είναι γνωστό ότι παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της μετάφρασης mRNA.

Διαπιστώθηκε ότι η μητρική ανοσολογική ενεργοποίηση σχετίζεται με εκτεταμένες αλλαγές στο μηχανισμό μετάφρασης mRNA και στη διακοπή της σύνθεσης πρωτεϊνών στον αρσενικό εγκέφαλο. Σε αυτό το αποτέλεσμα μεσολαβεί η ολοκληρωμένη απόκριση στο στρες (ISR). Η IL-17a ήταν απαραίτητη για την ενεργοποίηση του ISR στον εμβρυϊκό εγκέφαλο. Επιπλέον, σε προγεννητικά αρσενικά ποντίκια, ο αποκλεισμός του ISR αποκατέστησε την ισορροπία στην νευρική δραστηριότητα.

Συνολικά, η μελέτη αποκάλυψε συγκεκριμένες μεταβολές στην ομοιόσταση των πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη μητρική φλεγμονή κυρίως σε προγεννητικά αρσενικά ποντίκια. Το συμπέρασμα είναι ότι αυτές οι μεταβολές θα μπορούσαν να αυξήσει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε απογόνους που εκτέθηκαν σε μητρική ανοσολογική ενεργοποίηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης