Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια δείχνει πώς η τρικλοζάνη, μια αντιμικροβιακή ουσία που βρίσκεται σε οδοντόκρεμες, παιχνίδια και χιλιάδες άλλα προϊόντα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του εντέρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst και το Hong Kong Baptist University εντόπισαν βακτήρια, ακόμη και συγκεκριμένα ένζυμα, που προκαλούν βλαβερές επιδράσεις λόγω της παρουσίας της τρικλοζάνης. Επιπλέον, αυτά τα βακτηριακά ένζυμα μπορούν να αποκλειστούν από το να οδηγήσουν σε εντερική βλάβη. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

«Με τον εντοπισμό των ένοχων βακτηρίων, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέες προσεγγίσεις για τις διαγνώσεις, την πρόληψη και τη θεραπεία των φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Matthew Redinbo, καθηγητής Χημείας και Μικροβιολογίας.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει την τοξικότητα της τρικλοζάνης, αλλά η νέα μελέτη παρέχει μια πιο προσεκτική ματιά στις αλλαγές που προκαλούνται στον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου. Οι ερευνητές συνέδεσαν συγκεκριμένα μικροβιακά ένζυμα του εντέρου -ιδίως τις πρωτεΐνες της μικροβιακής βήτα γλυκουρονιδάσης (GUS)- με την τρικλοζάνη και έδειξαν ότι αυτά τα ένζυμα είναι που κάνουν την τρικλοζάνη να προκαλεί όλεθρο στο έντερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γνωρίζοντας ποιες βακτηριακές πρωτεΐνες ήταν οι ένοχοι, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε έναν αναστολέα που στοχεύει στο μικροβίωμα για να εμποδίσει την επεξεργασία της τρικλοζάνης στο έντερο. Ο αποκλεισμός αυτής της διαδικασίας στα ποντίκια απέτρεψε τη βλάβη στο παχύ έντερο και τα συμπτώματα της κολίτιδας, μιας μορφής φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Η μελέτη παρέχει νέες ενδείξεις σχετικά με τη διαχείριση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, μια πάθηση που μπορεί να ξεσπάσει από το πουθενά.

Η τρικλοζάνη φαίνεται ότι απορροφάται εύκολα από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι «η ασφάλεια της τρικλοζάνης και των σχετικών ενώσεων θα πρέπει να επανεξεταστεί δεδομένης της πιθανότητας εντερικής βλάβης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης