Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το λίπος υπερχειλίεται από το συκώτι στο πάγκρεας, προκαλώντας διαβήτη τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής Roy Taylor από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ εξήγησε: «Είδαμε ότι όταν ένα άτομο συσσωρεύει πάρα πολύ λίπος, το οποίο φυλάσσεται κάτω από το δέρμα, τότε πρέπει να πάει αλλού στο σώμα. Το ποσό που μπορεί να αποθηκευτεί κάτω από το δέρμα ποικίλλει από άτομο σε άτομο, υποδεικνύοντας ένα ‘προσωπικό όριο λίπους’ πάνω από το οποίο το λίπος μπορεί να προκαλέσει κακό. Όταν το λίπος δεν μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια κάτω από το δέρμα, τότε αποθηκεύεται στο εσωτερικό του ήπατος και υπερχειλίζει στο υπόλοιπο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του παγκρέατος, κάτι που ‘κλείνει’ το πάγκρεας, διακόπτοντας τα γονίδια που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο παράγεται η ινσουλίνη και αυτό προκαλεί διαβήτη τύπου 2».

Αυτή η έρευνα από τον καθηγητή Taylor επιβεβαιώνει την υποθετική δίδυμη πορεία: ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από την υπερβολική περιεκτικότητα λίπους τόσο στο συκώτι όσο και στο πάγκρεας, και ότι αυτή η διαδικασία είναι αναστρέψιμη.

H δημοσίευση βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες που υποστηρίχθηκαν από το Diabetes UK οι οποίες δείχνουν γιατί ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιστραφεί. Αυτές οι μελέτες οδήγησαν στην DiRECT, η οποία έδειξε ότι το προσωπικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας μπορεί να επιτύχει μείωση του διαβήτη τύπου 2 με τη χρήση δίαιτας χαμηλών θερμίδων και με διατήρηση της απώλειας βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων πέτυχε μια απώλεια βάρους 15 κιλών ή περισσότερο, και από αυτούς, σχεδόν εννέα στους 10 ανθρώπους έβαλαν τον διαβήτη τύπου 2 σε ύφεση. Μετά από δύο χρόνια, περισσότερο από το ένα τρίτο της ομάδας ήταν χωρίς διαβήτη χωρίς να χρησιμοποιούν φάρμακα, για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Το 2020, αυτή η προσέγγιση για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 μικρής διάρκειας πρόκειται να τεθεί σε δοκιμή στο NHS σε πάνω από 5.000 ανθρώπους σε όλη την Αγγλία και ένα παρόμοιο πρόγραμμα εκτυλίσσεται στη Σκωτία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης