Ζήσης Ψάλλας

Ο τρόπος ζωής ενός πατέρα, το υπερβολικό βάρος και τα επίπεδα άγχους του έχουν συνδεθεί με συνέπειες για την υγεία των απογόνων του. Αυτό συμβαίνει μέσω της επιγενετικής, των κληρονομικών βιοχημικών σημαδιών που σχετίζονται με το DNA -πρωτεΐνες που συνδέονται στο DNA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδονται οι επιγενετικές πληροφορίες κατά τη γονιμοποίηση είναι ασαφής μέχρι τώρα αλλά μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο McGill, που δημοσιεύτηκε στο Developmental Cell, σημείωσε σημαντική πρόοδο, εντοπίζοντας πώς οι περιβαλλοντικές πληροφορίες μεταδίδονται στο σπέρμα. Είναι μια ανακάλυψη που προάγει την επιστημονική κατανόηση της κληρονομικότητας μέσω των εμπειριών της πατρικής ζωής και πιθανώς ανοίγει νέους δρόμους για τη μελέτη της μετάδοσης και της πρόληψης των ασθενειών.

«Η μεγάλη ανακάλυψη αυτής της μελέτης είναι ότι έχει εντοπίσει μόρια που δεν βασίζονται στο DNA με τα οποία το σπέρμα “θυμάται” το περιβάλλον του πατέρα (π.χ. τη διατροφή του) και μεταδίδει αυτές τις πληροφορίες στο έμβρυο», είπε η Sarah Kimmins, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης.

Για να προσδιορίσουν πώς οι πληροφορίες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου, περνούν στο έμβρυο, οι ερευνητές χειραγώγησαν το επιγένωμα του σπέρματος τροφοδοτώντας τα αρσενικά ποντίκια με μια δίαιτα ελλιπή σε φολικό οξύ και στη συνέχεια εντοπίζοντας τις επιπτώσεις σε συγκεκριμένες ομάδες μορίων σε πρωτεΐνες που συνδέονται στο DNA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαπίστωσαν ότι οι προκαλούμενες από τη δίαιτα αλλαγές σε μια συγκεκριμένη ομάδα μορίων (ομάδες μεθυλίου), που σχετίζονται με πρωτεΐνες ιστόνης, (οι οποίες είναι κρίσιμες για τη συσκευασία του DNA στα κύτταρα), οδήγησαν σε μεταβολές στην γονιδιακή έκφραση στα έμβρυα και γενετικές ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης και του κρανίου.

Το αξιοσημείωτο ήταν ότι οι αλλαγές στις ομάδες μεθυλίου στις ιστόνες στο σπέρμα, μεταδόθηκαν κατά τη γονιμοποίηση και παρέμειναν στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

«Τα επόμενα βήματά μας θα είναι να προσδιορίσουμε εάν αυτές οι επιβλαβείς αλλαγές που προκαλούνται στις πρωτεΐνες του σπέρματος (ιστόνες) μπορούν να επιδιορθωθούν. Έχουμε συναρπαστική νέα εργασία που υποδηλώνει ότι αυτό πράγματι συμβαίνει», πρόσθεσε η Kimmins. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης