Θάνος Ξυδόπουλος

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περισσότερα από 70.000 σωματίδια μικροπλαστικών ετησίως. Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αυτής στην υγεία δεν είναι προς το παρόν γνωστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που μπορούν να προκύψουν από πολλαπλές πηγές, όπως η αποδόμηση μεγαλύτερων πλαστικών στο περιβάλλον ή η αποβολή σωματιδίων από δοχεία τροφίμων και νερού κατά τη συσκευασία τους.

Οι άνθρωποι μπορούν ακούσια να προσλάβουν τα υλικά όταν τρώνε, πινουν ή αναπνέουν. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την κατάποση αυτών των σωματιδίων είναι άγνωστες, αλλά ορισμένα κομμάτια είναι αρκετά μικρά για να εισέλθουν σε ανθρώπινους ιστούς, όπου θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανοσολογικές αντιδράσεις ή να απελευθερώσουν τοξικές ουσίες.

Αλλά πόσα μικροπλαστικά καταναλώνουν οι άνθρωποι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή είναι η ερώτηση που θέλησαν να αντιμετωπίσουν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Kieran Cox, από το University of Victoria, στον Καναδά. Για το σκοπό αυτό, οι επιστήμονες εξέτασαν 26 προηγούμενες μελέτες που ανέλυαν τις ποσότητες μικροπλαστικών σωματιδίων σε ψάρια, οστρακοειδή, προστιθέμενα σάκχαρα, αλκοόλ, αλάτι, μπύρα, νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο νερό και στον αέρα. Άλλες τροφές δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση επειδή τα δεδομένα ήταν ελλιπή.

Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε  πόσα από αυτά τα τρόφιμα οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά τρώνε από τις συνιστώμενες διαιτητικές προσλήψεις των κατευθυντήριων γραμμών διαιτητικών για τους Αμερικανούς 2015-2020. Από την ανάλυση αυτή, η εκτιμώμενη μικροπλαστική κατανάλωση κυμάνθηκε από 74.000 έως 121.000 σωματίδια ετησίως, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Οι άνθρωποι που πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό θα μπορούσαν να καταναλώσουν επιπλέον 90.000 μικροπλαστικά ετησίως σε σύγκριση με αυτούς που πίνουν μόνο νερό της βρύσης.

Απαιτούνται συμπληρωματικές έρευνες για να κατανοηθούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των απορροφηθέντων σωματιδίων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Environmental Science & Technology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης