Ζήσης Ψάλλας

Ορισμένοι ερευνητές ψάχνουν να βρουν αν οι βακτηριακές κοινότητες του υγρού του προστάτη έχουν σχέση με τον καρκίνο του προστάτη. Τα βακτήρια έχουν πλέον κεντρική θέση στον κόσμο της ιατρικής έρευνας. Μπορεί το μικροβίωμα να προσφέρει έναν νέο τρόπο προσέγγισης της νόσου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μικροβίωμα είναι το άθροισμα όλων των μικροοργανισμών που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας. Αυτό περιλαμβάνει τους οργανισμούς που ζουν στο έντερο, στους πνεύμονες, στο στόμα, στο δέρμα και τα μαλλιά μας. Περιλαμβάνει επίσης τον λιγότερο μελετημένο πληθυσμό βακτηρίων που ζουν στο προστατικό υγρό.

Πρόσφατα, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των βακτηριακών πληθυσμών στο προστατικό υγρό των ανθρώπων με καρκίνο του προστάτη και των υγιών ανθρώπων. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Frontiers in Microbiology.

Μερικοί από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη είναι η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Η μόλυνση και η φλεγμονή φαίνεται να παίζουν επίσης ρόλο. Οι συντάκτες της νέας μελέτης ήθελαν να καταλάβουν εάν μια μεταβαλλόμενη κοινότητα βακτηριδίων του προστάτη μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και να μεταβάλει το τοπικό περιβάλλον με έναν τρόπο που προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να το διερευνήσουν αυτό, πραγματοποίησαν μια λεπτομερή σύγκριση των μικροβιακών οικοσυστημάτων του προστατικού υγρού σε 32 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και σε 27 υγιείς. Όλοι είχαν υψηλά επίπεδα PSA. Η μέτρηση των επιπέδων του ειδικού αντιγόνου του προστάτη (PSA) των ανδρών -ένα ένζυμο που εκκρίνει ο προστάτης- είναι η τυπική αρχική εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι ερευνητές, έλαβαν δείγματα προστατικού υγρού από τους άνδρες προτού υποβληθούν σε βιοψία ιστών. Διαπίστωσαν ότι τα δείγματα από άνδρες με καρκίνο του προστάτη είχαν μικρότερη ποικιλία σε βακτηριακά είδη από τα δείγματα των υγιών ανδρών.

Αν και δεν μπορούν να συμπεράνουν ότι υπάρχει μια σχέση αιτίας αποτελέσματος, οι συγγραφείς γράφουν ότι “η μικροβιακή ποικιλομορφία μπορεί να έχει κάποιο ρόλο στην πρόοδο του καρκίνου του προστάτη”. Αν αυτό συμβαίνει, θα απαιτηθεί πολύ περισσότερη έρευνα πριν οι επιστήμονες το αποδείξουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης