Ζήσης Ψάλλας

Οι ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο τα Σαββατοκύριακα για εγχείρηση είναι 16% πιο πιθανό να πεθάνουν από εκείνους που έγιναν δεκτοί την υπόλοιπη εβδομάδα, σύμφωνα με μια μεγάλη βρετανική μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη ανέλυσε περισσότερες από 640 εκατομμύρια εισαγωγές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του NHS (του Βρετανικού Συστήματος Υγείας). Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick εξέτασαν 68 μελέτες από 11 χώρες σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας το Σαββατοκύριακο. Γράφοντας στο BMJ Open, διαπίστωσαν ότι το “αποτέλεσμα του Σαββατοκύριακου” ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των εισαγωγών.

Οι προγραμματισμένες επισκέψεις νοσοκομείων, συνήθως για εγχειρήσεις, ήταν πιο θανατηφόρες κατά 70%. Οι εισαγωγές έκτακτης ανάγκης οδήγησαν σε 11% περισσότερους θανάτους. Και οι εισαγωγές μητρότητας το Σάββατο και την Κυριακή είχαν 6% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με την ανασκόπηση.

Αλλά η μελέτη του Warwick βρήκε λίγα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι διαφορές σε επίπεδο των στελεχών ήταν η αιτία για το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου τα Σαββατοκύριακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές είπαν: «Ο θάνατος μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως η κατάσταση του ασθενούς όταν έγινε δεκτός, η ποιότητα της φροντίδας που έλαβε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο, καθώς και θέματα σχετικά με τον τρόπο καταγραφής των δεδομένων».

Ο καθηγητής Julian Bion του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι οι ασθενείς που γίνονται δεκτοί στο νοσοκομείο τα Σαββατοκύριακα είναι «πιο άρρωστοι» και οι περισσότεροι από αυτούς «απαιτούν άμεση είσοδο στην εντατική φροντίδα». 

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πιθανόν ότι οι προγραμματισμένες εισαγωγές για χειρουργικές επεμβάσεις, τα Σαββατοκύριακα είναι εκείνες με πιο επείγοντα προβλήματα και πιο περίπλοκα ζητήματα, τα οποία συμβάλλουν στην υψηλότερη θνησιμότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης