Ζήσης Ψάλλας

Οι άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν τη λίμπιντο τους ή να δημιουργήσουν μάζα σώματος πρέπει να σκεφτούν δύο φορές πριν χρησιμοποιήσουν τα συμπληρώματα αύξησης της τεστοστερόνης – επίσης γνωστά ως «ενισχυτικά Τ» – καθώς η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις στην παραδοσιακή θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης μπορεί να μην είναι αποτελεσματική σύμφωνα με τη Mary Samplaski, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής ουρολογίας στο University of Southern California.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Πολλά συμπληρώματα στην αγορά περιέχουν μόνο βιταμίνες και μέταλλα, αλλά δεν κάνουν τίποτα για τη βελτίωση της τεστοστερόνης”, λέει η Samplaski. 

Η τεστοστερόνη είναι η πρωταρχική αρσενική ορμόνη λόγω της οποίας οι άνδρες αναπτύσσουν τα αρρενωπά χαρακτηριστικά. Μετά την ηλικία των 30 ετών, οι περισσότεροι άνδρες βιώνουν σταδιακή μείωση της τεστοστερόνης, κάνοντας μερικές φορές τα χαρακτηριστικά αυτά να μειωθούν ή να εμφανιστούν συμπτώματα, όπως η στυτική δυσλειτουργία. Σε μια προσπάθεια να γυρίσουν πίσω το χρόνο, μερικοί άνδρες στρέφονται σε ενισχυτές Τ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση δομημένης ανασκόπησης, η Samplaski και μια ομάδα της διερεύνησαν τα ενεργά συστατικά 50 συμπληρωμάτων Τ. 

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε την επιστημονική βιβλιογραφία για την τεστοστερόνη και τα 109 συστατικά που βρέθηκαν στα συμπληρώματα. Ο ψευδάργυρος, το εκχύλισμα fenugreek και η βιταμίνη B6 ήταν τρία από τα πιο κοινά συστατικά αυτών των συμπληρωμάτων.

Οι ερευνητές κατέγραψαν 16 γενικούς ισχυρισμούς για το όφελος των συμπληρωμάτων, μεταξύ των οποίων ήταν η «ενίσχυση της Τ ή της ελεύθερης Τ», «η δημιουργία μυϊκής μάζας» ή η «αύξηση της λίμπιντο».

Διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το 25% των συμπληρωμάτων είχαν δεδομένα για να υποστηρίξουν τις αξιώσεις τους. Πολλά περιείχαν υψηλές δόσεις βιταμινών και μετάλλων, περιστασιακά περισσότερο από το ανώτατο όριο.

Σε αντίθεση με τα φάρμακα, τα συμπληρώματα δεν προορίζονται για τη θεραπεία, τη διάγνωση, την πρόληψη ή τη θεραπεία ασθενειών, σύμφωνα με τον αμερικανικό FDA. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές είπαν ότι θα ήθελαν να δουν περισσότερες ρυθμίσεις σχετικά με τα συμπληρώματα αύξησης της τεστοστερόνης.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο The World Journal of Men’s Health.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης