Θάνος Ξυδόπουλος

Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι τόσο θανάσιμες όσο οι υψηλές, σύμφωνα με έρευνα του University of Technology, στο Σίδνεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη βρήκε ότι το 2% του συνόλου των θανάτων στην Αυστραλία σχετίζονται με τη ζέστη. Μάλιστα στις θερμότερες περιοχές της Αυστραλίας το 9% των θανάτων οφείλεται σε υψηλές θερμοκρασίες, με τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο ψυχρός καιρός είχε πολύ μικρότερο αντίκτυπο σε εθνικό επίπεδο, μόλις 0,4%, με εξαίρεση την ψυχρότερη κλιματική ζώνη, όπου το 3,6% των θανάτων θα μπορούσε να συνδεθεί με τις χαμηλές θερμοκρασίες.

«Η ακριβής μέτρηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη θερμοκρασία αποτελεί σημαντικό βήμα για την κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα σε διαφορετικές κλιματικές ζώνες», υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Thomas Longden, από το τμήμα Έρευνας και Αξιολόγησης της Οικονομίας της Υγείας του University of Technology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί ένα σύνολο από εθνικά δεδομένα θνησιμότητας, για τον υπολογισμό των θανάτων που συνδέονται με τις θερμοκρασίες στην Αυστραλία. Βασικό μέρος της ανάλυσης αποτέλεσε η εκτίμηση των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία σε έξι κλιματικές ζώνες.

Οι περιφέρειες με ζεστά, υγρά καλοκαίρια, όπως το Μπρίσμπεϊν, το Κοφς Χάρμπορ και η Χρυσή Ακτή, είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων που συνδέονται με τη ζέστη (9,1%).

Η ψυχρότερη κλιματική ζώνη, η οποία περιλαμβάνει την Τασμανία, τις περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτοριανής αλπικής περιοχής, είχε 3,6% θανάτους που αποδίδονται στο κρύο και 3,3% μείωση των θανάτων κατά τους μήνες με υψηλότερη θερμοκρασία.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα σε εκείνες με ζεστά, υγρά καλοκαίρια, οι ψυχρότερες θερμοκρασίες μείωσαν τους θανάτους σε σύγκριση με τη μέση θερμοκρασία.

Προηγούμενες μελέτες που χρησιμοποίησαν δεδομένα για το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη και τη Μπρίσμπεϊν έχουν υποστηρίξει ότι παρά τις αυξανόμενες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα υπάρξει καθαρή μείωση των συνολικών θανάτων που οφείλονται στη θερμοκρασία, λόγω της μείωσης των θανάτων που σχετίζονται με το κρύο.

Ωστόσο, η παρούσα μελέτη αποκαλύπτει ότι σε εθνικό επίπεδο η αλλαγή του κλίματος θα έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς οι αυξημένοι θάνατοι που οφείλονται σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν αντισταθμίζονται από τη μείωση των θανάτων στις ψυχρές περιοχές στις περισσότερες κλιματικές ζώνες.

«Το αν η αύξηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη θερμότητα αντισταθμίζεται από τη μείωση της θνησιμότητας λόγω ψύχους είναι καθοριστική για την εύρεση οφέλους ή κόστους από την αλλαγή του κλίματος», τόνισε ο Longden.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Climate Change.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης