Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι χρήστες στατινών έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο διάγνωσης διαβήτη σε σύγκριση με αυτούς που δεν έλαβαν τα φάρμακα. Όσοι έλαβαν φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης για περισσότερα από δύο χρόνια είχαν κίνδυνο για διαβήτη πάνω από τρεις φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στατίνες είναι πολύ αποτελεσματικές στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο επιστήμονες είπαν ότι δεν θα πρότεινα ποτέ να σταματήσουν οι ασθενείς να παίρνουν στατίνες που τους έχουν συνταγογραφηθεί -με βάση αυτή τη μελέτη- αλλά θα πρέπει να ανοίξουν οι συζητήσεις για την πρόληψη του διαβήτη και την ευαισθητοποίηση των ασθενών γι αυτό το θέμα.

Διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες στατινών ήταν κατά 6,5% πιθανότερο να έχουν μια ανησυχητικά υψηλή τιμή HbA1c – πρόκειται για μια συνηθισμένη εξέταση αίματος για το διαβήτη που υπολογίζει το μέσο όρο του σακχάρου στο αίμα για περίπου τρεις μήνες.

Η μελέτη περιελάμβανε 4.683 άνδρες και γυναίκες που δεν είχαν διαβήτη όταν ήταν υποψήφιοι για στατίνες με βάση τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και δεν είχαν πάρει ακόμα τα φάρμακα στην αρχή της μελέτης. Περίπου το 16% της ομάδας – 755 ασθενείς – έλαβαν στατίνες κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης η οποία έγινε από το 2011 έως το 2014. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Randall Harris, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ιατρικής και δημόσιας υγείας δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως τα άτομα που παίρνουν στατίνες πρέπει να παρακολουθούνται στενά για να ανιχνευτούν μεταβολές στον μεταβολισμό της γλυκόζης και πρέπει να λάβουν ειδική καθοδήγηση για τη διατροφή τους και την άσκηση ως πρόληψη.

Παρόλο που οι στατίνες έχουν σαφή οφέλη σε κατάλληλους ασθενείς, οι επιστήμονες και οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να διερευνήσουν περαιτέρω τον αντίκτυπο των στατινών στον ανθρώπινο μεταβολισμό, ιδιαίτερα την αλληλεπίδραση μεταξύ μεταβολισμού λιπιδίων και υδατανθράκων, δήλωσε ο Steven Clinton, καθηγητής ιατρικής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Metabolism Research and Reviews.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης