Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του NYU Langone Health αξιολόγησαν περισσότερους από 8.000 ιστότοπους για να προσδιορίσουν τις 20 συνηθέστερες υποθέσεις σχετικά με τον ύπνο. Με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, τις κατέταξαν με βάση το αν είναι μύθοι ή υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ύπνος είναι ένα ζωτικό κομμάτι της ζωής που επηρεάζει την παραγωγικότητα, τη διάθεσή μας και τη γενική υγεία και ευεξία», λέει η επικεφαλής της μελέτης, Rebecca Robbins, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο NYU Langone Health. «Η διάλυση των μύθων για τον ύπνο προάγει τις υγιεινές συνήθειες ύπνου οι οποίες, με τη σειρά τους, προάγουν την καλύτερη υγεία».

Ο ισχυρισμός ορισμένων ανθρώπων ότι μπορούν να περάσουν με πέντε ώρες ύπνου ήταν μεταξύ των κορυφαίων μύθων. Και οι ερευνητές λένε ότι αυτός ο μύθος θέτει επίσης τον σοβαρότερο κίνδυνο για την υγεία προκαλώντας ίσως μακροχρόνια ελλείμματα ύπνου. Για να αποφύγετε τις συνέπειες αυτού του μύθου αλλά και άλλων που εντοπίστηκαν σε αυτή τη μελέτη, η Robbins και οι συνάδελφοί της προτείνουν να έχετε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου με τουλάχιστον επτά ώρες το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας άλλος κοινός μύθος σχετίζεται με το ροχαλητό. Και ενώ η Robbins λέει ότι το ροχαλητό μπορεί να είναι ακίνδυνο, μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι άπνοιας ύπνου, μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή ύπνου στην οποία η αναπνοή αρχίζει και σταματάει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι συντάκτες της μελέτης βρήκαν επίσης επαρκή στοιχεία στις δημοσιευμένες μελέτες ότι, παρά τις αντιλήψεις για το αντίθετο, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν από τον ύπνο δεν κάνει καλό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του σώματος να μπει σε βαθύ ύπνο.

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία και πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για αυτό το σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, είπαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης