Θάνος Ξυδόπουλος

Τα συμπτώματα της ρινίτιδας είναι πιο σοβαρά στα άτομα που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η μελέτη διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρινίτιδα, μια κατάσταση που επηρεάζει το 20-50% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι μια διαταραχή του ρινικού βλεννογόνου που χαρακτηρίζεται από συμφόρηση, φτάρνισμα, καταρροή, ερεθισμό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μειωμένη αίσθηση οσμής.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 1.408 ασθενείς με ρινίτιδα από 17 διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ρινίτιδας και σε τι βαθμό η πάθηση επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή.

Στοιχεία για τα επίπεδα μόλυνσης από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην οποία εκτέθηκε κάθε συμμετέχων προέκυψαν από την ευρωπαϊκή μελέτη ESCAPE (European Study of Cohorts for Air Pollution Effects).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αιωρούμενα σωματίδια, η διάμετρος των οποίων μπορεί να κυμαίνεται από εκατομμυριοστά του μέτρου (μm) έως χιλιοστά, είναι στερεά ή υγρά σώματα που υπάρχουν στον αέρα. 

Μια αύξηση κατά 5 μg/m3 στα PM2,5 σχετίστηκε με 17% υψηλότερη πιθανότητα σοβαρής ρινίτιδας. Αυτά τα σωματίδια συνδυάστηκαν με αυξημένη σοβαρότητα της ρινικής συμφόρησης, του ρινικού ερεθισμού και του φταρνίσματος, ενώ η έκθεση σε διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) αύξησε τη σοβαρότητα της ρινικής συμφόρησης.

Τα αερομεταφερόμενα σωματίδια και το ΝΟ2 είναι δύο ρύποι που σχετίζονται με την κυκλοφορία των οχημάτων. Ο ρόλος αυτών των ρύπων στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων συνδέεται πιθανότατα με το οξειδωτικό στρες, την απόπτωση (διαδικασία με την οποία εξαλείφονται τα κύτταρα) και τη φλεγμονή, ανέφερε η Emilie Burte, μία εκ των συντακτών της μελέτης.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η επίδραση των αιωρούμενων σωματιδίων διαφέρει από εκείνη των εκπομπών αερίων (NO2), πιθανώς επειδή οι αντίστοιχοι μηχανισμοί δράσης τους προκαλούν διαφορετικές φλεγμονώδεις αποκρίσεις στην αναπνευστική οδό, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επικυρωθεί αυτή η υπόθεση» είπε η Burte.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης