Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη επιδίωξε να αποκαλύψει τη σχέση μεταξύ της ιδιοσυγκρασίας και των συμπεριφορών διατροφής στην παιδική ηλικία, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είχαν μεγάλη ανταπόκριση στις τροφές (επιθυμία να φάνε όταν έβλεπαν φαγητό, μύριζαν ή δοκίμαζαν) ήταν πιο πιθανό να βιώσουν απογοήτευση και δυσφορία και να έχουν δυσκολίες στο να είναι ήρεμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά διότι η ταχύτερη κατανάλωση φαγητού και η μεγαλύτερη ανταπόκριση στη θέα των τροφίμων έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatric Obesity, υποστηρίζει την ενσωμάτωση της ιδιοσυγκρασίας σε μελέτες για την παιδική παχυσαρκία και τη θεραπεία της.

«Η ιδιοσυγκρασία συνδέεται με πολλά αναπτυξιακά και συμπεριφορικά αποτελέσματα, ωστόσο, παρά τις αναδυόμενες ενδείξεις, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση της με την παιδική παχυσαρκία», δήλωσε ο Robert Berkowitz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν 28 παιδιά που ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα οικογενειακής παρέμβασης για τη μείωση της ταχύτητας κατανάλωσης του φαγητού και ήταν ηλικίας 4 έως 8 ετών. Τα παιδιά αυτά είτε ήταν παχύσαρκα είτε είχαν κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ τριών διατροφικών συμπεριφορών και τριών ιδιοσυγκρασιών. Οι διατροφικές συμπεριφορές περιελάμβαναν την ανταπόκριση στο αίσθημα της πληρότητας (εσωτερικό ερέθισμα). την ανταπόκριση στο να βλέπεις, να μυρίζεις και να δοκιμάζεις φαγητό (εξωτερικό ερέθισμα) και στην ταχύτητα κατανάλωσης του φαγητού. Η ιδιοσυγκρασία σχετίζεται με την εξωστρέφεια, την παρορμητικότητα και τον αυτοέλεγχο καθώς και την αδυναμία να χειριστεί κανείς τα αρνητικά συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, ο φόβος και η θλίψη.

Μεταξύ των ευρημάτων ήταν ότι τα παιδιά που ανταποκρίνονται καλά στο αίσθημα της πληρότητας είχαν περισσότερο αυτοέλεγχο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζουν οι γονείς στην ιδιοσυγκρασία και τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών τους, είπαν οι ερευνητές.

Αυτή η μελέτη καθιέρωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ιδιοσυγκρασίας και του τρόπου διατροφής των παιδιών. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει το ζήτημα της κότας και του αυγού, ποιο έρχεται πρώτο. Μια έρευνα που θα παρακολουθήσει τις οικογένειες με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αποκαλύψει την εξέλιξη αυτής της σχέσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης