Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων, η οποία περιλαμβάνει επιστήμονες από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια και το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, επισημαίνουν τις ασθένειες που σχετίζονται με τις φλεγμονές ως την αιτία τους κατά 50%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φλεγμονή είναι μια φυσική απάντηση από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού που βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών και λοιμώξεων. Όταν όμως η φλεγμονή είναι χρόνια, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, οι συγγραφείς περιγράφουν πώς η επίμονη και σοβαρή φλεγμονή στο σώμα παίζει βασικό ρόλο στις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, το διαβήτη, τη νεφρική νόσο, τη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, τις αυτοάνοσες και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές .

Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στον εντοπισμό τρόπων για καλύτερη διάγνωση και θεραπεία της σοβαρής χρόνιας φλεγμονής, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Κάτι τέτοιο μπορεί όχι μόνο να επεκτείνει τη ζωή, αλλά και να συμβάλει στη μείωση των χρόνιων ασθενειών παγκοσμίως και στη βελτίωση της υγείας, ανέφεραν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο George Slavich, διευθυντής του εργαστηρίου του UCLA για την αξιολόγηση του άγχους, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι άνθρωποι τους παράγοντες κινδύνου χρόνιας φλεγμονής που περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη σωματική αδράνεια, την κοινωνική απομόνωση, το χρόνιο στρες και τον ανεπαρκή ή κακό ύπνο.

Ο Slavich δήλωσε ότι η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στον εντοπισμό νέων βιοδεικτών στο σώμα που θα επιτρέψουν στους γιατρούς να εντοπίζουν καλύτερα και να αντιμετωπίζουν τη σοβαρή χρόνια φλεγμονή. Επί του παρόντος, λίγοι βιοδείκτες είναι γνωστό ότι υποδηλώνουν φλεγμονή, όπως τα αυξημένα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης που μετράται στο πλάσμα του αίματος. Ο Slavich δήλωσε ότι υπάρχουν δυνητικά εκατοντάδες άλλες ουσίες στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος που μπορεί να υποδεικνύουν χρόνια φλεγμονή, αλλά δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης