Ζήσης Ψάλλας

Μια κοινοπραξία ερευνητών και φαρμακευτικών εταιρειών στη Βρετανία έχει υιοθετεί μια ριζικά καινοτόμα προσέγγιση για την κατάθλιψη, εστιάζοντας σε φάρμακα που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και όχι το νευρικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η φλεγμονή -η οποία είναι ήδη γνωστή ως αιτία πολλών ασθενειών ολόκληρου του σώματος- εμπλέκεται επίσης σε ασθένειες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών καταστάσεων όπως η κατάθλιψη. 

Παρά τον υψηλό επιπολασμό της, η ασθένεια είναι ελάχιστα κατανοητή. Συχνά θεωρείται ως μια διαταραχή της χημείας του εγκεφάλου και αντιμετωπίζεται με ψυχανάλυση και φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να εξισορροπούν την χημεία του εγκεφάλου.

Η φλεγμονή είναι η αντίδραση του σώματος στον τραυματισμό ή τη μόλυνση. Κύτταρα και πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τον τραυματισμό, κάνουν τη δουλειά τους και στη συνέχεια αποστρατεύονται. Ωστόσο, η φλεγμονή, όταν δεν ελέγχεται σωστά, μπορεί να προκαλέσει βλάβη και ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αυτοί οι τύποι ασθενειών ελέγχονται συχνά με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, δηλαδή φάρμακα που καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα, έχει προταθεί ότι η κατάθλιψη είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια. Τα πρώτα στοιχεία προήλθαν από άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση που είχαν συγχρόνως σοβαρή κατάθλιψη. Όταν αυτοί οι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τόσο η αρθρίτιδα όσο και η κατάθλιψή τους βελτιώθηκαν, υποδηλώνοντας ότι η φλεγμονή στο σώμα επηρεάζει τον εγκέφαλο και αυτό προκαλεί κατάθλιψη. Φυσικά, η κατάθλιψη των ασθενών μπορεί να βελτιώνεται επειδή τα συμπτώματα της ασθένειας υποχωρούν, αλλά αποδείχθηκε ότι ορισμένα άτομα με κατάθλιψη και καμία άλλη ασθένεια είχαν αυξημένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα τους. Επίσης όταν εξετάστηκαν οι εγκέφαλοι με απεικονίσεις, υπήρχαν ενδείξεις φλεγμονής.

Μια ομάδα επιστημόνων του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάστηκε με ερευνητές από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες για να διερευνήσει εάν οι διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στοχεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ομάδα ονομάζεται NIMA (Neuroimmunology of Mood Disorders and Alzheimer’s Disease). Το πρώτο στάδιο της εργασίας ήταν η ανάπτυξη εξετάσεων αίματος και απεικόνισης του εγκεφάλου που μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα άτομα που έχουν κατάθλιψη και η οποία σχετίζεται με φλεγμονή του σώματος και του εγκεφάλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης