Ζήσης Ψάλλας

Η φύση σχεδίασε τη φλεγμονώδη απόκριση ως μια ισχυρή μορφή προστασίας, που περιλαμβάνει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, την αύξηση της θερμοκρασίας και την προσέλκυση μιας πλημμύρας ανοσοκυττάρων σε μολυσμένο ή τραυματισμένο ιστό. Ωστόσο, μερικές φορές η φλεγμονή δεν σβήνει. Αντί να παίζει ευεργετικό ρόλο, η επίμονη φλεγμονή γίνεται ένα συνεχές, ανεξέλεγκτο φορτίο ικανό να βλάψει σοβαρά το δέρμα, να πνίξει τις αρθρώσεις ή να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Σιάτλ, η Leah Rommereim και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι μικρές αυξήσεις στην αφθονία μιας μόνο πρωτεΐνης που ανιχνεύει παθογόνα μπορεί να προκαλέσει δυσανάλογα μεγάλη φλεγμονώδη απόκριση στα κύτταρα. 

Η NOD1 είναι ένας πανταχού εκφρασμένος ενδοκυτταρικός έμφυτος αισθητήρας μικροβιακής λοίμωξης που ανιχνεύει το μεσο-διαμινοπιμελικό οξύ, ένα συστατικό βακτηριακής πεπτιδογλυκάνης, έγραψε η Rommereim. Η δραστηριότητα της NOD1 συνδέεται επίσης στενά με τον καρκίνο του στομάχου. Σε ορισμένες μελέτες, οι γενετικές παραλλαγές της NOD1 σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και η έκφραση της NOD1 αυξάνεται στους γαστρικούς όγκους”

Το βακτήριο στο οποίο βασίστηκε μέρος της έρευνας είναι το Helicobacter pylori, το οποίο προκαλεί χρόνια μόλυνση του πεπτικού σωλήνα. Το H. pylori συνδέεται στενά με τον καρκίνο του στομάχου. Η NOD1 ανιχνεύει την παρουσία του H. pylori και είναι κεντρικό στην έναρξη της φλεγμονώδους απόκρισης, του πολέμου για την απαλλαγή του σώματος από τα βακτήρια. Το H. pylori προκαλεί επίσης γαστρικά έλκη, και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός πιστεύεται ότι αποικίζεται από τα βακτήρια αυτά, ειδικά από ανθρώπους που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα διερεύνησε πώς μικρές αλλαγές στα επίπεδα NOD1 επηρέασαν τις μεταγραφικές φλεγμονώδεις και καρκινικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η καταστολή της συστάδας microRNA miR-15b / 16 αύξησε την αφθονία της πρωτεΐνης NOD1 στα κύτταρα μόνο 1,2-1,3 φορές και μείωσε τον αριθμό των μορίων σύνδεσης που απαιτούνται για την ενεργοποίησή του. Από την άλλη πλευρά, όταν η NOD1 αυξήθηκε 1,5 φορές, αυτό με τη σειρά του διέγειρε τις μεταγραφικές αποκρίσεις που προκαλούνται από τη NOD1. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης