Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη εξέτασε 40 χρόνια έρευνας σχετικά με την επίδραση της πατρικής ηλικίας στη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την υγεία των παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ το ιατρικό επάγγελμα δεν έχει σαφώς αποδεκτό ορισμό για το πότε ξεκινάει η προχωρημένη πατρική ηλικία, θεωρείται ότι κυμαίνεται από τα 35 έως τα 45.

Η μελέτη, που έγινε από ερευνητές του Rutgers University διαπίστωσε ότι οι άνδρες 45 ετών και άνω μπορούν να βιώσουν μειωμένη γονιμότητα και να θέσουν τις συντρόφους τους σε κίνδυνο για αυξημένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και η πρόωρη γέννηση.

Τα βρέφη που γεννήθηκαν από μεγαλύτερης ηλικίας πατέρες βρέθηκαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης γέννησης, καθυστερημένης γέννησης, χαμηλών βαθμολογιών Apgar, χαμηλού βάρους γέννησης, υψηλότερης συχνότητας εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών, όπως συγγενείς καρδιακές παθήσεις και διαταραχές του ουρανίσκου. Τα παιδιά αυτά βρέθηκαν να έχουν αυξημένη πιθανότητα παιδικών καρκίνων, ψυχιατρικών και γνωστικών διαταραχών καθώς και αυτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι χάνουν σε μυϊκή δύναμη, ευελιξία και αντοχή, με την ηλικία το σπέρμα τείνει επίσης να χάνει σε “φυσική κατάσταση”.

Η βλάβη του σπέρματος λόγω γήρανσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και μεταβολές που μεταφέρονται από τον γονέα στο DNA του απογόνου. Αυτό μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους που εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη.

Παρόλο που είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα παιδιά ηλικιωμένων πατέρων είναι πιο πιθανό να διαγνωσθούν με σχιζοφρένεια – ένα στους 141 βρέφη με πατέρες κάτω των 25 έναντι ενός στους 47 με πατέρα άνω των 50 – ο λόγος δεν είναι καλά κατανοητός. 

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας, ακόμη και αν η σύντροφός τους ήταν κάτω των 25 ετών.

Ενώ οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο ευαισθητοποιημένες από τους άντρες για την αναπαραγωγική τους υγεία, οι περισσότεροι άνδρες δεν συμβουλεύονται τους γιατρούς εκτός και εάν έχουν ιατρικό πρόβλημα ή ζήτημα γονιμότητας, είπαν οι ερευνητές

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Maturitas.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης