Θάνος Ξυδόπουλος

Η συμμετοχή σε προγράμματα hot yoga μείωσε την αρτηριακή πίεση μιας ομάδας ενηλίκων με αυξημένη ή υπέρταση 1ου σταδίου, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στις “Επιστημονικές Συνεδρίες για την Υπέρταση 2019”, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ευρήματα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο σε αυτό το σημείο, όμως είναι ελπιδοφόρα ως προς την αποκάλυψη ενός άλλου μοναδικού τρόπου μείωσης της αρτηριακής πίεσης στους ενήλικες χωρίς τη χρήση φαρμάκων», δήλωσε ο Stacy Hunter, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου καρδιοαγγειακής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Texas State στο San Marcos, στο Τέξας. «Η hot yoga κερδίζει δημοτικότητα, ενώ παράλληλα βλέπουμε και άλλα είδη γιόγκα να πραγματοποιούνται σε θερμαινόμενα στούντιο, όπως η Vinyasa και η Power Yoga».

Η hot yoga αποτελεί σύγχρονη πρακτική, γίνεται συνήθως σε ζεστή, υγρή ατμόσφαιρα, με τις θερμοκρασίες δωματίου να φτάνουν περίπου στους 105 βαθμούς Φαρενάιτ (40 βαθμούς Κελσίου). Κάποιοι πιστεύουν ότι η hot yoga μιμείται τη θερμότητα και την υγρασία της Ινδίας, από όπου προήλθε, ενώ άλλοι θεωρούν την υπερβολική εφίδρωση ως έναν τρόπο απαλλαγής του σώματος από ακαθαρσίες.

Ο Hunter και οι συνεργάτες του προσκάλεσαν 10 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 65 ετών στο πείραμα. Οι συμμετέχοντες είχαν είτε αυξημένη αρτηριακή πίεση (συστολική μεταξύ 120 και 129 mmHg και διαστολική  μικρότερη από 80 mmHg) είτε υπέρταση σταδίου 1 (συστολική μεταξύ 130 -139 mmHg και διαστολική μεταξύ 80- 89 mmHg.) Οι συμμετέχοντες δεν λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για την αρτηριακή πίεση και δεν έκαναν τακτική σωματικής άσκησης για τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία πέντε από τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν ωριαία μαθήματα hot yoga τρεις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιποι πέντε αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου χωρίς να κάνουν μαθήματα hot yoga. Μετά από 12 εβδομάδες συγκρίθηκαν οι μέσες αρτηριακές πιέσεις των δύο ομάδων. Οι ερευνητές εξέτασαν τη μέση τιμή της πίεσης αίματος κάθε ατόμου κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και τα επίπεδα του άγχους και της αγγειακής λειτουργίας τους.

Διαπιστώθηκε ότι:

  • Η μέση συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε από τα 126 mmHg κατά την έναρξη της μελέτης στα 121 mmHg ύστερα από 12 εβδομάδες hot yoga. Η μέση διαστολική πίεση επίσης μειώθηκε από τα 82 mmHg στα 79 mmHg.
  • Η μέση αρτηριακή πίεση των πέντε ενηλίκων στην ομάδα που δεν συμμετείχαν σε μαθήματα hot yoga, δεν παρουσίασε μεταβολή.
  • Τα επίπεδα άγχους της ομάδας παρέμβασης μειώθηκαν σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
  • Ενώ οι τιμές της συστολικής και διαστολικής πίεσης της ομάδας που έκανε γιόγκα έπεσαν, οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν μεταβλήθηκαν.

Η λήψη μέτρων προφύλαξης είναι σημαντική, σύμφωνα με τον Hunter. Οι ενήλικες που συμμετέχουν σε μαθήματα hot yoga πρέπει να παραμένουν ενυδατωμένοι, να πίνουν νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος, να ντύνονται κατάλληλα, να μην το παρακάνουν και να γνωρίζουν τα σημάδια και τα συμπτώματα ασθενειών που οφείλονται στη θερμότητα. Πάντα να μιλάτε στο γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα άσκηση ώστε να μάθετε τι είναι καλύτερο για σας, είπε ο Hunter.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης