Θάνος Ξυδόπουλος

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 2.000 ασθενείς που πήγαν σε εργαστήριο ύπνου και διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 40% των γυναικών που δήλωσαν ότι δεν έχουν ροχαλητό, είχαν σοβαρή ή πολύ έντονο ροχαλητό. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ροχαλητό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα άπνοιας ύπνου, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για σοβαρές καταστάσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Βρήκαμε ότι αν και δεν διαπιστώθηκε καμία διαφορά στην ένταση του ροχαλητού μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες τείνουν να υποτιμούν το γεγονός ότι ροχαλίζουν και επίσης υποτιμούν την ένταση του ροχαλητού τους» είπε ο Nimrod Maimon, καθηγητής στο Ben Gurion University of the Negev, στο Ισραήλ. «Το γεγονός ότι οι γυναίκες ανέφεραν λιγότερο ροχαλητό και το περιέγραψαν ως ηπιότερο μπορεί να είναι κάτι που εμποδίζει τις γυναίκες να φτάσουν σε κλινικές ύπνου για μελέτη ύπνου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των 1.913 ασθενών της μελέτης ήταν 675 γυναίκες και 1.238 άνδρες, με μέση ηλικία τα 49 έτη. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, οι ασθενείς κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της σοβαρότητας του ροχαλητού τους. Στη συνέχεια, ενώ οι ασθενείς κοιμόντουσαν, το ροχαλητό μετρήθηκε με έναν ψηφιακό μετρητή ήχου. Η ένταση του ροχαλητού χαρακτηρίστηκε ως ήπια, με 40 έως 45 ντεσιμπέλ, μέτρια με 45 έως 55 ντεσιμπέλ, σοβαρή με 55-60 ντεσιμπέλ ή πολύ σοβαρή με 60 ή περισσότερα ντεσιμπέλ.

Αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες ροχάλιζαν τόσο δυνατά όσο οι άντρες. Επιπλέον, αν και το 28% των γυναικών δήλωσε ότι δεν είχε ροχαλητό καθόλου, αυτό ίσχυε για μόλις το 9%. Μεταξύ των ανδρών, οι αριθμοί δεν ήταν τόσο εντυπωσιακοί: το 6,8% δήλωσε ότι δεν είχε ροχαλητό όταν στην πραγματικότητα μόλις για το 3,5% ίσχυε.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι γιατροί πρέπει να ψάχνουν για σημάδια άπνοιας του ύπνου στις γυναίκες και όχι να βασίζονται στην αυτοαναφορά του ροχαλητού, είπε ο Maimon και οι συνεργάτες του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης