Ζήσης Ψάλλας

Η επιδίωξη ορισμένων βασικών στόχων ζωής, όπως η φροντίδα των μελών της οικογένειας, θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση της αίσθησης του σκοπού στη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η έρευνα δείχνει ότι ο σκοπός στη ζωή συνδέεται θετικά με πολλές πτυχές της ευημερίας. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι η οικοδόμηση του σκοπού ζωής μειώνεται συνεχώς μετά το 1950”, δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Matthew Scott, πτυχιούχος κοινωνικής ψυχολογίας στο Arizona State University.

Μπορεί να έχουμε εξελιχθεί για να έχουμε μια αίσθηση σκοπού στη ζωή μας “γιατί αυτό σηματοδοτεί ότι είμαστε ικανοποιημένοι από το αναπαραγωγικό μας δυναμικό”, εξήγησαν οι ερευνητές.

Πέντε μελέτες, με συνολικά 1.993 συμμετέχοντες, παρείχαν ορισμένα στοιχεία για να υποστηρίξουν την υπόθεση ότι η προσπάθεια επίτευξης εξελικτικών στόχων σχετίζεται με την αίσθηση σκοπού στη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνθρωποι που συμφώνησαν με δηλώσεις όπως “Να συναντηθώ με τους ανθρώπους γύρω μου είναι υψηλή προτεραιότητα“, “Είναι σημαντικό για μένα ότι οι άλλοι άνθρωποι με εκτιμούν“, και “Το να είσαι κοντά στα μέλη της οικογένειάς μου είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα“, έτειναν να αναφέρουν ότι αισθάνονται πως έχουν ένα σκοπό στη ζωή. 

“Το συμπέρασμα είναι ότι θα μπορούσαμε να βρούμε έναν εύλογο σκοπό στη ζωή, ακολουθώντας τουλάχιστον μερικές από τις βασικές μας κοινωνικές ανάγκες. Ειδικότερα, η εξεύρεση και διατήρηση ενός συντρόφου, η φροντίδα των οικογενειών μας και η απόκτηση του σεβασμού των άλλων φαίνεται να φέρνει μια αίσθηση σκοπού στη ζωή”, δήλωσε ο Scott.

Η προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η επιδίωξη ενός στόχου, και όχι η περισυλλογή, προβλέπει τον σκοπό στη ζωή. Εάν υπάρχει η αίσθηση ότι η ζωή είναι άσκοπη, κάνοντας ένα βήμα προς την επιδίωξη των εξελικτικών αναγκών μας μπορεί να δημιουργήσει αυτή την αίσθηση. Παρόλο που ίσως είναι αντιφατικό, τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιδίωξη στόχων οδηγεί στην αίσθηση ότι υπάρχει σκοπός στη ζωή και όχι το αντίστροφο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης