Ζήσης Ψάλλας

Η πρόωρη εμμηνόπαυση θα μπορούσε να σημαίνει αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλείται από αποκλεισμένες αρτηρίες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και οι γυναίκες έχουν 4% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τους άνδρες.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που εμφανίζουν εμμηνόπαυση σε νεαρή ηλικία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων γενικά. Ωστόσο, η έρευνα έδωσε μικτά αποτελέσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου και της ηλικίας που άρχισε η εμμηνόπαυση.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke της American Heart Association, εξέτασε δεδομένα από 16.244 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ηλικίας 26-70, στην Ολλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από παρακολούθηση για περίπου 15 χρόνια και προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες των οποίων η εμμηνόπαυση εμφανίστηκε πριν από την ηλικία των 40 ετών είχαν 1,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου από τις γυναίκες μεταξύ 50-54 ετών.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης 2% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου για κάθε χρόνο που καθυστέρησε η εμμηνόπαυση.

Ο κίνδυνος μεταξύ πρώιμης εμμηνόπαυσης και εγκεφαλικού επεισοδίου περιορίστηκε σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο προκαλείται από απόφραξη αγγείων και όχι αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο συμβαίνει όταν ένα εξασθενημένο αγγείο σπάσει. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η σχέση μεταξύ ηλικίας της εμμηνόπαυσης και του εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν ισχυρότερη για τις γυναίκες που εμφάνισαν φυσική εμμηνόπαυση παρά για εκείνες που εμφάνισαν εμμηνόπαυση μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ωοθηκών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν την ανάγκη για έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της πρώιμης εμμηνόπαυσης και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη μελετήσει το πώς οι θεραπείες αντικατάστασης ορμονών στην πρώιμη εμμηνόπαυση μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με μια επιστημονική δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό Circulation, ορισμένες θεραπείες αντικατάστασης ορμονών έχουν καρδιαγγειακά οφέλη, μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και προστατεύουν από την οστική απώλεια.

Ο Δρ. Samar El Khoudary, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, είπε ότι η μελέτη περιορίστηκε από τη χρήση δεδομένων που βασίζονταν σε ερωτηματολόγια για να αναφέρουν λεπτομέρειες σχετικά με την εμμηνόπαυση. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης