Θάνος Ξυδόπουλος

Το πόσιμο νερό που περιέχει ακόμη και μέτρια επίπεδα αρσενικού μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβή πάχυνση των τοιχωμάτων της καρδιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στην επίδραση του αρσενικού στην καρδιά, Αμερικανοί ερευνητές στράφηκαν στα δεδομένα της Strong Heart Family Study, μια μακροχρόνια μελέτη των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου μεταξύ των ιθαγενών Αμερικανών.

Η μελέτη περιελάμβανε 1.337 ενήλικες από την Αριζόνα, την Οκλαχόμα, τη Βόρεια Ντακότα και τη Νότια Ντακότα, των οποίων η μέση ηλικία ήταν 31 ετών, όταν μετρήθηκαν τα επίπεδα αρσενικού τους. Στην αρχή, κανένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχε διαβήτη ή καρδιακή νόσο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το σχήμα, το μέγεθος και τη λειτουργία των καρδιών των συμμετεχόντων με ηχοκαρδιογραφία, έναν τύπο υπερηχογραφικής απεικόνισης. Η έκθεση σε αρσενικό αξιολογήθηκε σε δείγματα ούρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την παρακολούθηση για περίπου επτά χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα αρσενικού ήταν πιο πιθανό να έχουν πάχυνση της αριστερής κοιλίας. Ένα διπλάσιο επίπεδο αρσενικού συνδέθηκε με 47% αυξημένο κίνδυνο για κοιλιακή πάχυνση, γνωστή ως υπερτροφία.

Μεταξύ των συμμετεχόντων με υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης – άνω των 120/80 – ή εκείνων που χρησιμοποιούσαν φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης, η επίδραση του αρσενικού ήταν ισχυρότερη: τα υψηλότερα επίπεδα αρσενικού συνδέθηκαν με 58% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας. 

Το πρώτο πράγμα, για τους ανθρώπους των οποίων το νερό προέρχεται από πηγάδια, είναι να δοκιμαστεί το νερό, δήλωσε η Jessica Wilson, κλινικός διαιτολόγος που συνδέεται με το νοσοκομείο Magee-Womens στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. 

Η νέα μελέτη υπογραμμίζει ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτίθενται σε υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού. Στις ΗΠΑ, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 45 εκατομμύρια Αμερικανοί πίνουν νερό από πηγάδια.

Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι το αρσενικό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Άλλες έχουν συνδέσει την τοξίνη με εγκεφαλικό επεισόδιο και επιταχυνόμενη αρτηριοσκλήρωση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης