Οι ευχάριστες οσμές μειώνουν την επιθυμία για τσιγάρο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 18:00
Οι ευχάριστες οσμές μειώνουν την επιθυμία για τσιγάρο

Θάνος Ξυδόπουλος

Η σκόπιμη εισπνοή ενός ευχάριστου αρώματος μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει την επιθυμία, τουλάχιστον προσωρινά, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας αποτελεσματικής στρατηγικής διακοπής του καπνίσματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

«Παρά τα απογοητευτικά ποσοστά υποτροπής, υπήρξαν λίγες νέες προσεγγίσεις για την παύση του καπνίσματος και για την ανακούφιση από τη επιθυμία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Michael Sayette από το University of Pittsburgh.

Οι ερευνητές προσέλαβαν 232 καπνιστές ηλικίας 18 έως 55 ετών, οι οποίοι δεν προσπαθούσαν να σταματήσουν το κάπνισμα εκείνη την εποχή και δεν χρησιμοποιούσαν κανένα άλλο σύστημα διανομής νικοτίνης, όπως η τσίχλα ή το άτμισμα. Τους ζητήθηκε να μην καπνίζουν για οκτώ ώρες πριν από το πείραμα και έπρεπε να φέρουν μαζί τους ένα πακέτο τσιγάρων που προτιμούν και έναν αναπτήρα.

Κατά την άφιξη, οι άνθρωποι πρώτα μύριζαν και βαθμολογούσαν διάφορες οσμές που γενικά θεωρούνταν ευχάριστες (π.χ. σοκολάτα, μήλα, μέντα, λεμόνι ή βανίλια) καθώς και μία δυσάρεστη χημική οσμή, καπνό από τσιγάρο και κάτι άοσμο. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να ανάψουν ένα τσιγάρο και να το κρατήσουν στα χέρια τους, αλλά να μην το καπνίζουν. Μετά από 10 δευτερόλεπτα, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν προφορικά την επιθυμία τους να καπνίσουν σε κλίμακα από 1 έως 100 πριν σβήσει το τσιγάρο και μπει στο τασάκι.

Οι συμμετέχοντες άνοιξαν έπειτα είτε ένα δοχείο που είχε το άρωμα που είχαν βαθμολογήσει ως πιο ευχάριστο, είτε άρωμα καπνού είτε κάτι άοσμο, βαθμολογώντας την επιθυμία τους να καπνίσουν. Συνέχισαν να εισπνέουν από το δοχείο που τους δόθηκε για τα επόμενα πέντε λεπτά, βαθμολογώντας την επιθυμία τους να καπνίσουν κάθε 60 δευτερόλεπτα.

Όλοι οι συμμετέχοντες εμφάνισαν μειωμένη επιθυμία να καπνίσουν μετά από τις εισπνοές από το δοχείο, αλλά οι μέσες βαθμολογίες για όσους μύριζαν ευχάριστες οσμές μειώθηκαν σημαντικά.

Σχετικά με το γιατί τα ευχάριστα αρώματα επιτυγχάνουν μεγαλύτερη μείωση των επιθυμιών, ο Sayette πιστεύει ότι μπορούν να δουλέψουν αποσπώντας τους καπνιστές από τις σκέψεις και ανακινώντας αναμνήσεις που συνδέονται με αυτά τα οσφρητικά συνθήματα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Abnormal Psychology.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 18:00