Ζήσης Ψάλλας

Σε μια μελέτη του τρόπου με τον οποίο η νόσος COVID-19 επηρεάζει τον εγκέφαλο, Αμερικανοί ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) εντόπισαν διαρκή σημάδια βλάβης που προκλήθηκαν από αραίωση του αίματος και διαρροή του μέσω των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων σε δείγματα ιστών από ασθενείς που πέθαναν από τη νόσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και η COVID-19 είναι κυρίως αναπνευστική νόσος, οι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζουν νευρολογικά προβλήματα.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν εις βάθος εξέταση δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από 19 ασθενείς που είχαν πεθάνει λόγω COVID-19 μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου του 2020. Οι ασθενείς ήταν από 5 έως 73 ετών.

Αρχικά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν ειδικό σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας υψηλής ισχύος (MRI) που είναι 4 έως 10 φορές πιο ευαίσθητος από τους περισσότερους σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας, για να εξετάσουν δείγματα των οσφρητικών βολβών και του εγκεφάλου από κάθε ασθενή. Αυτές οι περιοχές πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη νόσο COVID-19. Οι οσφρητικοί βολβοί ελέγχουν την αίσθηση της όσφρησης, ενώ ο εγκέφαλος ελέγχει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό. Οι σαρώσεις αποκάλυψαν ότι και οι δύο περιοχές είχαν αφθονία φωτεινών κηλίδων, που ονομάζονται υπερευαισθησίες, που συχνά υποδηλώνουν φλεγμονή, καθώς και σκοτεινές κηλίδες, που ονομάζονται υποεντάσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν αιμορραγία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τις σαρώσεις ως οδηγό τους για να εξετάσουν τα σημεία αυτά κάτω από το μικροσκόπιο. Διαπίστωσαν ότι τα φωτεινά σημεία περιείχαν αιμοφόρα αγγεία που ήταν πιο λεπτά από το φυσιολογικό και μερικές φορές διαρρέουν πρωτεΐνες αίματος, όπως το ινωδογόνο, στον εγκέφαλο. Αυτό φάνηκε να πυροδοτεί μια ανοσολογική αντίδραση. Οι κηλίδες περιβάλλονταν από Τ κύτταρα από το αίμα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού του εγκεφάλου που ονομάζονται μικρογλοία. Αντιθέτως, τα σκοτεινά σημεία περιείχαν τόσο θρόμβους όσο και διαρροή αιμοφόρων αγγείων, αλλά καμία ανοσοαπόκριση.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν ως αλληλογραφία στο New England Journal of Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης