Ζήσης Ψάλλας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Physiology από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ δείχνει ότι οι γνώσεις που έχουμε σχετικά με το πώς η ρύπανση βλάπτει τις καρδιές των θαλάσσιων ειδών μπορεί να εφαρμοστεί στον άνθρωπο, καθώς οι βασικοί μηχανισμοί είναι παρόμοιοι. Με άλλα λόγια, η γνώση που αποκτήθηκε από το θαλάσσιο οικοσύστημα θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του κλίματος και της υγείας του πλανήτη μας, βοηθώντας ταυτόχρονα την ανθρώπινη υγεία.

Περίπου 11.000 στεφανιαίες νόσοι και θάνατοι από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά των αιωρούμενων σωματιδίων (PM), των μικρών σωματιδίων στον αέρα που προκαλούν προβλήματα υγείας. Τα PM2.5 είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους PM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν όλα τα σπονδυλωτά και επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα σε μια σειρά ενώσεων που προσκολλώνται στην επιφάνεια των σωματιδίων PM, και ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH). Η ποσότητα των PAH στα αιωρούμενα σωματίδια σχετίζεται με την επιβλαβή επίδραση που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην καρδιά.

Ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι γνωστό πως είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, στην πραγματικότητα αυτό το θέμα διερευνάται ευρέως μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια. Στα θαλάσσια είδη, ωστόσο, ο μηχανισμός με τον οποίο τα PAH προκαλούν καρδιακά προβλήματα είναι ήδη γνωστός.

Μελέτες μετά την πετρελαιοκηλίδα της Exxon Valdez το 1999 έδειξαν ότι το οικοσύστημα δεν έχει ακόμη ανακάμψει 20 χρόνια αργότερα. Το 2010, η έρευνα για τα ψάρια μετά τη διαρροή πετρελαίου, η οποία απελευθέρωσε μεγάλες ποσότητες PAH στο θαλάσσιο περιβάλλον, έδειξε ότι η ικανότητα της καρδιάς τους συρρικνώνεται.

Η Δρ. Holly Shiels, επικεφαλής της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δήλωσε: «Λόγω της διατηρημένης φύσης της καρδιακής λειτουργίας, τα ψάρια που εκτίθενται σε PAH από πετρελαιοκηλίδες μπορούν να χρησιμεύσουν ως δείκτες, παρέχοντας σημαντικές γνώσεις για τις επιπτώσεις των PAH και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης