Ζήσης Ψάλλας

Η άσκηση με αντιστάσεις έχει γίνει δημοφιλής μεταξύ αυτών που θέλουν να χάσουν βάρος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η προπόνηση με αντιστάσεις δεν έχει μόνο ευεργετικά αποτελέσματα στο μέγεθος και τη δύναμη των μυών αλλά μπορεί επίσης να μειώνει το σωματικό λίπος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ασκούμαστε, οι μύες μας χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από ό, τι όταν ξεκουράζονται. Αυτή η ενέργεια προέρχεται από την ικανότητα των μυών να διασπούν με τη βοήθεια του οξυγόνου το λίπος και τους υδατάνθρακες (αποθηκευμένους στον ιστό των μυών, του ήπατος και του λιπώδους ιστού). Έτσι κατά τη διάρκεια της άσκησης, αναπνέουμε γρηγορότερα και η καρδιά μας εργάζεται σκληρότερα για να κυκλοφορήσει περισσότερο οξυγόνο, λίπος και υδατάνθρακες στους μυς που ασκούνται.

Αυτό που είναι λιγότερο προφανές, ωστόσο, είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, η πρόσληψη οξυγόνου παραμένει επίσης αυξημένη προκειμένου να ανακάμψουν τους μυς, διασπώντας περισσότερο λίπος και υδατάνθρακες. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται μετα-ασκητική κατανάλωση οξυγόνου (EPOC: excess post-exercise oxygen consumption).

Το EPOC καθορίζεται από τον τύπο, τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης. Επίσης από το επίπεδο φυσικής κατάστασης και το είδος της διατροφής. Άσκηση μεγαλύτερης διάρκειας που χρησιμοποιεί μεγάλους μυς, η οποία εκτελείται έως την εξάντληση έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο EPOC. Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) και η υψηλής έντασης άσκηση με αντιστάσεις αυξάνουν το EPOC. Ο λόγος που οι ασκήσεις τύπου HIIT πιστεύεται ότι είναι πιο αποτελεσματικές από την αερόβια άσκηση σταθερής αντοχής είναι ότι προκαλούν αυξημένη κόπωση. Αυτή η κόπωση οδηγεί σε περισσότερο οξυγόνο και ενέργεια που απαιτείται για παρατεταμένη περίοδο προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες στους μυς και να αναπληρωθούν τα αποθέματα ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συμπέρασμα είναι ότι η άσκηση με αντιστάσεις είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε λίπος λόγω του φαινομένου EPOC, κάτι που ισχύει επίσης και για τη HIIT.

Η εκγύμναση με αντιστάσεις μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική και για τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή το μέγεθος των μυών παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας (RMR: resting metabolic rate), δηλαδή το πόσες θερμίδες καίει το σώμα σας σε κατάσταση ανάπαυσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης