Ζήσης Ψάλλας

Η άσκηση αντοχής όπως η ποδηλασία ή το τρέξιμο είναι πιο ευεργετική για την υγεία από την άσκηση αντίστασης όπως η άρση βαρών, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μιτοχόνδρια αναφέρονται συχνά ως η κινητήρια δύναμη των κυττάρων. Η αυξημένη μιτοχονδριακή δραστηριότητα, που εμφανίζεται μετά από άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής μεταβολικής υγείας.

Η καλή μεταβολική υγεία μεταφράζεται σε ιδανικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση και περιφέρεια μέσης. Από την άλλη πλευρά, η κακή μεταβολική υγεία σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενθαρρύνεται η σωματική δραστηριότητα.

Τα μιτοχόνδρια είναι πολύ γνωστά για τον ρόλο τους στον κυτταρικό μεταβολισμό, π.χ., τη θερμογένεση και την παραγωγή ΑΤΡ. Επιπλέον, τα μιτοχόνδρια εμπλέκονται στην ενδοκυτταρική σηματοδότηση, την απόπτωση και άλλες κυτταρικές διεργασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατες μελέτες έχουν μετατοπίσει την αντίληψη των μιτοχονδρίων από ένα οργανίδιο που παρέχει μεταβολικές/ενεργειακές υπηρεσίες στο κύτταρο, σε έναν βασικό παράγοντα που ελέγχει διάφορα συμβάντα σηματοδότησης που εμπλέκονται σε ομοιοστατικές διεργασίες.

Το πρώτο πεπτίδιο προερχόμενο από μιτοχόνδρια που περιγράφηκε ήταν η ανθρωπίνη, ένα πολυπεπτίδιο 24 αμινοξέων και οι πρώτες αναφορές πρότειναν ότι έχει προστατευτικά αποτελέσματα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. Πιο πρόσφατα ευρήματα έχουν προτείνει πρόσθετες λειτουργίες της ανθρωπίνης που συνδέονται με το μεταβολισμό, όπως η βελτιωμένη δράση και η έκκριση ινσουλίνης που επηρεάζουν την ομοιόσταση της γλυκόζης.

Είναι ενδιαφέρον ότι πρόσφατα φάνηκε ότι 12 εβδομάδες προπόνησης με αντιστάσεις βελτίωσαν την ανοχή στη γλυκόζη όπως μετρήθηκε με μια δοκιμή ανοχής γλυκόζης από το στόμα και το μέγεθος της βελτίωσης συσχετίστηκε με τις αλλαγές στα επίπεδα την ανθρωπίνης στον ορό. Αυτό δείχνει ότι η ανθρωπίνη έχει τη δυνατότητα για βιολογική  επίδραση μέσω ενός ενδοκρινικού αποτελέσματος.

Η  άσκηση είναι γνωστό ότι διεγείρει την πρόσληψη γλυκόζης από τους σκελετικούς μύες και βελτιώνει την ομοιόσταση της γλυκόζης. Μια οξεία περίοδος υψηλής εντατικής διαλειμματικής προπόνησης σε ένα εργομετρικό κύκλο αύξησε τα επίπεδα της ανθρωπίνης στην κυκλοφορία και στους σκελετικούς μύες. Μέχρι σήμερα, ήαν άγνωστο εάν και πώς τα κυκλοφορούντα επίπεδα ανθρωπίνης ανταποκρίνονται στην άσκηση αντοχής και στην άσκηση με αντιστάσεις.

Τώρα ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska και το Linköping University, στη Σουηδία, διαπίστωσαν ότι οι ασκήσεις αντοχής διεγείρουν περισσότερο τα κυκλοφορούντα επίπεδα ορισμένων πεπτιδίων που προέρχονται από τα μιτοχόνδρια, όπως η ανθρωπίνη, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροζωία και μεταβολική υγεία. Δεν βρήκαν παρόμοια ευεργετικά αποτελέσματα από την άσκηση με αντιστάσεις.

“Είναι δική μας ευθύνη να είμαστε δραστήριοι και να συνεχίζουμε”, δήλωσε ο Ferdinand von Walden, του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία. “Αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι που προσθέτει στη σημασία του να είσαι σωματικά δραστήριο άτομο, γι’ αυτό μείνε ενεργός”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης