Οι απαγορεύσεις του καπνίσματος συνδέονται με μείωση της αρτηριακής πίεσης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019, 19:49
Οι απαγορεύσεις του καπνίσματος συνδέονται με μείωση της αρτηριακής πίεσης

Οι μη καπνιστές που ζουν σε περιοχές όπου απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από ό, τι οι μη καπνιστές που δεν προστατεύονται από αυτούς τους νόμους, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 2.606 μη καπνιστές στην μελέτη CARDIA για να διαπιστώσουν εάν υπήρξε σύνδεση μεταξύ απαγορεύσεων του καπνίσματος και πίεσης του αίματος.

Η διαβίωση σε χώρους με απαγόρευση του καπνίσματος συνδέθηκε με χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση αλλά όχι με χαμηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση - αντιπροσωπεύει την πίεση που ασκείται όταν η καρδιά είναι σε ηρεμία.

Στους ενήλικες, το 120/80 mmHg (χιλιοστόλιτρα υδραργύρου) είναι το ανώτατο όριο της υγιούς αρτηριακής πίεσης.

Η μελέτη CARDIA ενέταξε ενήλικες από τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ το 1985 και το 1986 όταν ήταν ηλικίας 18 έως 30 ετών. Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν 30 χρόνια αργότερα. Οι ερευνητές βασίζουν την ανάλυσή τους σε στοιχεία από το 1995 έως το 2011, για να ταιριάζουν με το χρονοδιάγραμμα των απαγορεύσεων του καπνίσματος.

Οι συμμετέχοντες που ζούσαν σε περιοχές με απαγόρευση του καπνίσματος τους δημόσιους χώρους είχαν χαμηλότερη μέση αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με εκείνους σε περιοχές χωρίς απαγόρευση, και η διαφορά αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Μέχρι το έτος 25, οι συμμετέχοντες σε περιοχές χωρίς καπνό είχαν τιμές συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά μέσο όρο 1,14-1,52 mmHg χαμηλότερες από αυτές σε περιοχές χωρίς περιβάλλον καπνού, ανάλογα με το ποια σημεία - χώρους εργασίας, μπαρ ή εστιατόρια - καλύπτονταν από το νόμου.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι νόμοι αυτοί μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς, δήλωσε η Judith Prochaska, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Stanford, στην Καλιφόρνια, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019, 19:49