Ζήσης Ψάλλας

Η επίδραση της τεστοστερόνης στις αθλητικές επιδόσεις έχει προκαλέσει διεθνή διαμάχη ως προς το αν είναι δίκαιο να επιτρέπεται να αγωνίζονται αθλήτριες που έχουν τεστοστερόνη σε ανδρικά επίπεδα, ως αποτέλεσμα σπάνιων εγγενών συνθηκών. Αυτές οι γυναίκες έχουν πλεονέκτημα όταν ανταγωνίζονται με άλλες που έχουν φυσιολογικά επίπεδα αυτής της ορμόνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Διεθνής Ένωση Αθλητικών Ομοσπονδιών (IAAF: International Association of Athletics Federations) δήλωσε ότι οι αθλήτριες αυτές πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από τα 5 nmol ανά λίτρο αίματος για να έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται, σε διεθνές επίπεδο, σε αγώνες μέσης απόστασης (400 μέτρα έως 1.600 μέτρα). Αυτή η πολιτική έχει επικριθεί ευρέως και αμφισβητηθεί νομικά.

Επειδή δεν υπάρχουν πολλές δημοσιευμένες αποδείξεις σχετικά με την επίδραση της τεστοστερόνης στην αθλητική απόδοση των γυναικών, οι ερευνητές ανέθεσαν σε 48 σωματικά δραστήριες και υγιείς γυναίκες ηλικίας 18-35 ετών να κάνουν επί 10 εβδομάδες καθημερινή θεραπεία με 10 mg κρέμα τεστοστερόνης ή με 10 mg ανενεργής ουσίας (εικονικό φάρμακο).

Οι επιστήμονες τέσταραν την επίδραση της ορμόνης στην αερόβια απόδοση, μετρώντας το χρόνο που οι γυναίκες θα μπορούσαν να τρέξουν σε ένα διάδρομο πριν φτάσουν στο σημείο εξάντλησης. Επίσης δοκιμάστηκαν οι επιπτώσεις στην αναερόβια απόδοση (απαιτώντας μικρές εκρήξεις ενέργειας), μετρώντας τη δύναμη των ποδιών (στατική ποδηλασία) και τη μυϊκή δύναμη (άλματα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μέσα επίπεδα κυκλοφορίας της τεστοστερόνης αυξήθηκαν από 0,9 nmol / l αίματος σε 4,3 nmol / l μεταξύ των γυναικών που έλαβαν την κρέμα ορμόνης. Δεν σημειώθηκε αύξηση στην ομάδα της ανενεργής κρέμας.

Μεταξύ των γυναικών που έλαβαν τεστοστερόνη, ο χρόνος εκτέλεσης έως την εξάντληση αυξήθηκε κατά 21,17 δευτερόλεπτα (8,5%) σε σύγκριση με αυτές που έλαβαν την αδρανή ουσία.

Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές μεταξύ των δύο ομάδων σε κανένα από τα μέτρα αναερόβιας επίδοσης. Επίσης, δεν υπήρξαν μεταβολές στο βάρους μεταξύ των δύο ομάδων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης