Ζήσης Ψάλλας

Νέα ευρήματα προσφέρουν μια ευρεία βιολογική εικόνα στο πάγωμα του σώματος απέναντι σε μια απειλή, ενός μυστηριώδους φαινομένου το οποίο έχει παρατηρηθεί σχεδόν σε κάθε ζώο που έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα, στις μύγες, τα ψάρια και τους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Φανταστείτε να κάθεστε στο σαλόνι σας με την οικογένειά σας και ξαφνικά γίνεται κάτι π.χ. τινάζεται το έδαφος”, είπε ο Richard Mann, επικεφαλής της μελέτης. “Η απάντησή σας και αυτή της οικογένειάς σας θα είναι η ίδια: θα παγώσετε και στη συνέχεια θα μεταφερθείτε κάπου με ασφάλεια. Με αυτή τη μελέτη, δείχνουμε σε μύγες ότι η ταχεία απελευθέρωση της σεροτονίνης στο νευρικό τους σύστημα προκαλεί το αρχικό πάγωμα “.

Στον εγκέφαλο, η σεροτονίνη συνδέεται στενότερα με τη ρύθμιση της διάθεσης και του συναισθήματος. Αλλά προηγούμενη έρευνα σε μύγες και σπονδυλωτά έχει δείξει ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει την ταχύτητα της κίνησης ενός ζώου. Ο αρχικός στόχος των ερευνητών ήταν να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η χημική ουσία κάνει κάτι τέτοιο.

Τα αρχικά αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η ενεργοποίηση των νευρώνων που παράγουν σεροτονίνη επιβραδύνουν τις μύγες. Αντίθετα, η σίγηση αυτών των νευρώνων επιταχύνει τις μύγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να διερευνήσουν περαιτέρω τι συμβαίνει, οι ερευνητές επινόησαν δύο σενάρια ώστε να τρομάξουν τις μύγες. Στο πρώτο έκλεισαν τα φώτα, ένα ολικό μπλακάουτ για τα έντομα, και στο δεύτερο προσομοίωσαν ένα σεισμό. 

“Βρήκαμε πως όταν μια μύγα ξαφνιάζεται σε αυτά τα σενάρια, η σεροτονίνη δρα σαν ένα φρένο έκτακτης ανάγκης και ότι η απελευθέρωσή της είναι απαραίτητη για να προκληθεί το πάγωμα”, δήλωσε ο Mann. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η παύση είναι σημαντική γιατί επιτρέπει στο νευρικό σύστημα της μύγας να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την ξαφνική αλλαγή του περιβάλλοντος ώστε να αποφασίσει τι θα πρέπει να κάνει για να ανταποκριθεί.

Ενώ αυτά τα ευρήματα αφορούν τις φρουτόμυγες, η πανταχού παρούσα σεροτονίνη και η κοινή απόκριση των ζώων απέναντι στο τρόμο παρέχουν ενδείξεις σχετικά με τις χημικές και μοριακές διεργασίες που συμβαίνουν σε πιο περίπλοκα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, όταν τρομάζουν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology από ερευνητές του Zuckerman Institute at Columbia University,

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης