Ζήσης Ψάλλας

Στους σχεδόν δύο αιώνες από τότε που ο Γερμανός γιατρός Carl Wunderlich καθόρισε ότι η τιμή θερμοκρασίας του σώματος είναι στους 37,0°C, αυτό έχει χρησιμοποιηθεί από γονείς και γιατρούς ως μέτρο σύγκρισης με τον πυρετό. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, και ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν αναφερθεί ευρέως χαμηλότερες θερμοκρασίες σώματος σε υγιείς ενήλικες. Μια μελέτη του 2017 μεταξύ 35.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι η μέση θερμοκρασία του σώματος ήταν 36,6 βαθμοί Κελσίου και μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος στους Αμερικανούς (στο Palo Alto της Καλιφόρνιας) είναι περίπου 36,4 βαθμοί Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πολυεθνική ομάδα γιατρών, ανθρωπολόγων και ερευνητών με επικεφαλής τον Michael Gurven, καθηγητή ανθρωπολογίας του UC Santa Barbara και τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Thomas Kraft, διαπίστωσαν παρόμοια επίπεδα στη φυλή των Τσιμάνε, έναν πληθυσμός κτηνοτρόφων στον Βολιβιανό Αμαζόνιο. Στα 16 χρόνια από τότε που ο Gurven και συνάδελφοί του μελετούν τους Τσιμάνε, έχουν παρατηρήσει μια μείωση της μέσης θερμοκρασίας του σώματος κατά ~0,05°C ετησίως, και σήμερα -συγκεκριμένα το 2018- η θερμοκρασία τους είναι περίπου 36,5°C.

Το ερώτημα είναι γιατί οι θερμοκρασίες σώματος μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου τόσο στους Αμερικανούς όσο και στους Τσιμάνε. Εκτεταμένα στοιχεία από τη μακροχρόνια έρευνα της ομάδας στη Βολιβία παρέχουν κάποια στοιχεία. Οι μειώσεις μπορεί να οφείλονται στην άνοδο της σύγχρονης υγειονομικής περίθαλψης και στα χαμηλότερα ποσοστά παρατεταμένων ήπιων λοιμώξεων σε σύγκριση με το παρελθόν. Ωστόσο, ενώ η υγεία έχει γενικά βελτιωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι λοιμώξεις εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες στην αγροτική Βολιβία.

Θα μπορούσε να είναι ότι οι άνθρωποι είναι σε καλύτερη κατάσταση, οπότε το σώμα τους λειτουργεί λιγότερο για την καταπολέμηση της μόλυνσης, συνέχισε. Η μεγαλύτερη πρόσβαση σε αντιβιοτικά και άλλες θεραπείες σημαίνει ότι η διάρκεια της λοίμωξης είναι μικρότερη τώρα από ό, τι στο παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι επίσης πιθανό ότι η μεγαλύτερη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη να μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, αν και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρονική μείωση της θερμοκρασίας του σώματος παρέμεινε ακόμη και αφού οι αναλύσεις τους έλαβαν υπόψη τους βιοδείκτες φλεγμονής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης