Θάνος Ξυδόπουλος

Φλεγμονώδεις ενώσεις που βρίσκονται στο μαγειρεμένο κρέας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συριγμού κατά την παιδική ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thorax.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ενώσεις αυτές, γνωστές ως τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης, ή AGEs για συντομία, είναι υποπροϊόντα μαγειρέματος υψηλής θερμοκρασίας, όπως το ψήσιμο στη σχάρα ή το τηγάνισμα, με το μαγειρεμένο κρέας να αποτελεί σημαντική διατροφική πηγή.

Τα AGEs (advanced glycation end products) “κλειδώνουν” σε συγκεκριμένα κύτταρα «σήματος κινδύνου» στο σώμα, τα οποία είναι ιδιαίτερα άφθονα στους πνεύμονες, προκαλώντας μια φλεγμονώδη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αλλά δεν είναι σαφές πώς μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη αναπνευστικών συμπτωμάτων. 

Οι ερευνητές περιέλαβαν 4.388 παιδιά ηλικίας 2-17 ετών, για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τα διατροφικά πρότυπα και τα αναπνευστικά συμπτώματα. Η ποσότητα των AGEs που καταναλώθηκε υπολογίστηκε από τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου το 13% των παιδιών (537) είχαν βιώσει συριγμό τον τελευταίο χρόνο. Αφού υπολογίστηκαν οι δυνητικοί παράγοντες που επηρεάζουν, όπως ηλικία, φύλο, φυλή / εθνικότητα, εισόδημα νοικοκυριού, βάρος (ΔΜΣ) και άσθμα, οι υψηλότερες βαθμολογίες AGEs συσχετίστηκαν με αυξημένες πιθανότητες συριγμού, κατά 18%.

Τα AGEs συνδέθηκαν επίσης με αυξημένες πιθανότητες διαταραγμένου ύπνου λόγω συριγμού (26%) τουλάχιστον μία φορά, με συριγμό κατά τη διάρκεια της άσκησης (34%) και συριγμό που απαιτεί φαρμακευτική αγωγή (35%) τον τελευταίο χρόνο.

Ομοίως, η υψηλότερη πρόσληψη όλων των τύπων κρεάτων συσχετίστηκε με υπερδιπλασιασμό στις πιθανότητες διαταραγμένου ύπνου λόγω συριγμού και την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και έτσι δεν μπορεί να αποδειχθεί μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Ωστόσο, τα ευρήματα υποστηρίζουν άλλες έρευνες που συνδέουν ένα προφλεγμονώδες διατροφικό πρότυπο με το συριγμό.

“Καθώς αρκετές μελέτες πληθυσμού έχουν δείξει μια αρνητική επίδραση της κατανάλωσης κρέατος στην υγεία των παιδικών αεραγωγών, η επιβεβαίωση μιας θετικής συσχέτισης μεταξύ πρόσληψης AGEs και κατανάλωσης κρέατος -εκτός θαλασσινών- ενισχύει την υπόθεσή μας ότι τα διατροφικά AGEs μπορεί να έχουν σημαντικό ρόλο στη φλεγμονή των αεραγωγών στα παιδιά”, έγραψαν οι ερευνητές.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης