Ζήσης Ψάλλας

Ένα κοινά διαθέσιμο φυτοφάρμακο έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις σχέσεις μεταξύ έκθεσης σε φυτοφάρμακα και κινδύνου δυσλειτουργίας των νεφρών σε 41.847 άτομα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξετάσεων Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ (NHANES).

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας Νίκολας Όσμπορν δήλωσε ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται σε υψηλότερες ποσότητες του εντομοκτόνου Malathion, γνωστό ως Maldison στην Αυστραλία, είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο νεφρικής δυσλειτουργίας.

«Σχεδόν ένας στους 10 ανθρώπους σε χώρες με υψηλό εισόδημα εμφανίζει σημάδια ΧΝΝ, που είναι μόνιμη νεφρική βλάβη και απώλεια της νεφρικής λειτουργίας», δήλωσε ο Όσμπορν. Οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης ΧΝΝ περιλαμβάνουν την ηλικία, την υπέρταση και τον διαβήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Όσμπορν είπε ότι η ΧΝΝ αυξάνεται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπως η Ινδία, η Σρι Λάνκα και η Μέση Αμερική, χωρίς γνωστή αιτία. «Αρχικά, υπήρχε η υποψία ότι η κατάσταση σχετίζεται με αγροτικούς χώρους εργασίας μέσω έκθεσης σε θερμική καταπόνηση, αφυδάτωση, ψεκασμό φυτοφαρμάκων, βαρέα μέταλλα και αγροχημικά», είπε ο Όσμπορν. Περιβαλλοντική μόλυνση, υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλα φυτικά φάρμακα που ενδεχομένως περιέχουν βαρέα μέταλλα μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην ΧΝΝ.

Η αιτία της αυξημένης ΧΝΝ παραμένει άγνωστη αλλά ο ψεκασμός φυτοφαρμάκων χωρίς ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και η εργασία σε μολυσμένο έδαφος έχουν προταθεί ως πιθανές οδοί έκθεσης.

Ο Όσμπορν είπε ότι η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που παρέχει στοιχεία τα οποία συνδέουν το Malathion με τον κίνδυνο κακής υγείας των νεφρών στους ανθρώπους.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι πρέπει να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε φυτοφάρμακα, ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις, καθώς η χρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία», δήλωσε ο Όσμπορν. «Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε εάν ενδέχεται να εμπλέκονται άλλα φυτοφάρμακα και σχεδιάζουμε να συλλέξουμε δεδομένα σχετικά με τις συμπεριφορές των αγροτών στη Σρι Λάνκα για να εξετάσουμε το επίπεδο έκθεσής τους όταν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα στο πεδίο».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης