Ζήσης Ψάλλας

Εάν όλοι μεταξύ 40 και 85 ετών ήταν ενεργοί μόλις 10 λεπτά περισσότερο την ημέρα, θα μπορούσε να σωθούν πάνω από 110.000 ζωές το χρόνο στις ΗΠΑ, αναφέρει μια μεγάλη μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 4.800 μεσήλικες και ηλικιωμένους που συμμετείχαν σε μια κρατική μελέτη για την υγεία και τη διατροφή μεταξύ των ετών 2003 και 2006. Για επτά ημέρες, οι συμμετέχοντες φορούσαν οθόνες που κατέγραφαν τη δραστηριότητά τους. Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν τα δεδομένα θανάτων για να δουν πόσοι είχαν πεθάνει μέχρι το τέλος του 2015. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η άσκηση απέδωσε πολύ καλά.

Η προσθήκη 10 λεπτών άσκησης μείωσε τον κίνδυνο θανάτου των συμμετεχόντων κατά την περίοδο αυτή κατά 7%. Τα 20 επιπλέον λεπτά μείωσαν τον κίνδυνο κατά 13%. Και μια επιπλέον μισή ώρα μέτριας έως έντονης δραστηριότητας μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 17%.

Ο Δρ. David Katz -πρόεδρος της Πρωτοβουλίας True Health, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί την υγιεινή ζωή ως τον καλύτερο τρόπο πρόληψης ασθενειών- ανασκόπησε τα ευρήματα της μελέτης. Ο Katz σημείωσε ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει την αιτία και το αποτέλεσμα ότι η πρόσθετη άσκηση αποτρέπει τον πρόωρο θάνατο. Όμως, πρόσθεσε, «ακόμα και ένα μέρος αυτού του οφέλους θα είχε μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ η μελέτη δεν διερεύνησε συγκεκριμένες αιτίες θανάτου, μερικές από τις πιο κοινές ασθένειες είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ορισμένοι καρκίνοι και τα στοιχεία δείχνουν ότι να προληφθούν εάν οι ενήλικες είναι πιο δραστήριοι.

Το περπάτημα για άσκηση, το ποδήλατο για διασκέδαση, τα μηχανήματα κάρδιο, ο χορός και τα αθλήματα όπως το τένις ή το γκολφ μπορούν όλα να βοηθήσουν, σημείωσε ο Katz. Το καθάρισμα του σπιτιού, η εργασία στην αυλή και το παιχνίδι με τα παιδιά είναι τρόποι για να αυξήσετε το επίπεδο της δραστηριότητάς σας. Το να σταθμεύσετε πιο μακριά από τον προορισμό σας και να περπατήσετε στην υπόλοιπη διαδρομή είναι μια εύκολη στρατηγική. Το να βαδίζετε στο σπίτι ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση ή να ανεβαίνετε πιο συχνά τις σκάλες μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. 

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Internal Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης