Ζήσης Ψάλλας

Μια σημαντική μελέτη για τους ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, παρακολούθησε 1.600 ανθρώπους για πάνω από 18 μήνες και βρήκε ότι λίγες ενέσεις το χρόνο μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίμα χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Το φάρμακο ονομάζεται Inclisiran.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα προσέγγιση περιλαμβάνει ενέσεις χωρίς συχνή δοσολόγηση και μπορεί να αντικαταστήσει την καθημερινή λήψη στατινών για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης, λένε επιστήμονες από το Imperial College, του Λονδίνου.

Ο Δρ. Kausik Ray, καθηγητής δημόσιας υγείας και σύμβουλος καρδιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, ηγήθηκε της μελέτης για την εταιρεία που ανέπτυξε το φάρμακο. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC 2019) που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, τόνισε ότι αυτός ο τρόπος ελέγχου και διαχείρισης της χοληστερόλης μπορεί πραγματικά να αλλάξει τα δεδομένα στη ζωή ενός ανθρώπου. “Είναι το κλειδί για την ευκολία”, είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δοκιμή που ονομάζεται Orion-11, 1.617 ασθενείς έλαβαν ενέσεις Inclisiran των 300 mg  -στην αρχή, μετά από τρεις μήνες και στη συνέχεια κάθε έξι μήνες. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ESC 2019 δείχνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης (κατά μέσο όρο 50%) σε διάρκεια των 18 μηνών, σε σύγκριση με τους ασθενείς που λάμβαναν στατίνες ή εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, η θεραπεία αποδείχθηκε ασφαλής κατά τη διάρκεια της περιόδου, με λίγες παρενέργειες.

Το Inclisiran δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρέπει να εγκριθεί πριν να διατεθεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Ωστόσο, τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική στους ασθενείς.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η νέα αυτή προσέγγιση θα μπορέσει να διατεθεί στην αγορά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, για να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων με υψηλή χοληστερόλη που τείνουν να ξεχνούν να πάρουν τα φάρμακά τους ή υποφέρουν από τις παρενέργειες των στατινών.

Ο Ray είπε ότι στο αρχικό στάδιο οι ενέσεις θα χορηγούνται παράλληλα με την καθημερινή λήψη στατινών, βοηθώντας σχεδόν 700.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης