Ζήσης Ψάλλας

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση δύο ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Bath, η τακτική, καθημερινή άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 1990 έως σήμερα, έχουν δημοσιευτεί πάνω από 5.000 πρωτότυπες μελέτες για την άσκηση και κάποιες από αυτές εξέτασαν τις συνέπειές της στις ιώσεις. Η επιστημονική βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι η τακτική άσκηση μέτριας έντασης έως 45 λεπτά την ημέρα είναι ευεργετική για την άμυνά μας απέναντι στα παθογόνα, κάτι που ισχύει περισσότερο για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι λοιμώξεις -όπως και οι τραυματισμοί- είναι περισσότερες στους αθλητές υψηλών επιδόσεων. Η συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι πιο συχνές στους αθλητές κατά τη διάρκεια των περιόδων έντονης προπόνησης και των συμμετοχών τους σε επίσημους αγώνες. 

Με βάση αυτά τα στοιχεία, έχει διαμορφωθεί η άποψη ότι ενώ η άσκηση μέτριας έντασης δυναμώνει το ανοσοποιητικό, η άσκηση υψηλής έντασης,  όπως αυτή που γίνεται για πάνω από 2 ώρες καταπονώντας το σώμα (π.χ. μαραθώνιος), καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά το “δόγμα” ότι επίπονη άσκηση καταστέλλει την ανοσολογική λειτουργία, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης τις επόμενες ώρες η ημέρες, αμφισβητείται από τους Campbell και Turner. Λένε πως αυτό δεν αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία. Ακόμα, κι αν είναι έτσι, το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο αρνητικό όσο παρουσιάζεται.

Οι δύο Βρετανοί φυσιολόγοι πιστεύουν ότι η έντονη άσκηση στην πραγματικότητα δεν καταστέλλει το ανοσοποιητικό. Η άσκηση, βραχυπρόθεσμα βοηθάει το ανοσοποιητικό να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τα παθογόνα, ενώ μακροπρόθεσμα επιβραδύνει τη γήρανσή του μειώνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Ο Turner εξήγησε: «Η εργασία μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολύ περιορισμένες ενδείξεις για το ότι η άσκηση αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τους ιούς. Στο πλαίσιο του κορωνοϊού και των συνθηκών που βρισκόμαστε σήμερα, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η μείωση της έκθεσής σας σε άλλα άτομα που ενδέχεται να μεταφέρουν τον ιό. Αλλά οι άνθρωποι δεν πρέπει να παραβλέπουν τη σημασία του να είναι φόρμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης