Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη του Columbia University διαπίστωσε ότι οι αντιξοότητες νωρίς στη ζωή συνδέονται με αυξημένα γαστρεντερικά συμπτώματα στα παιδιά που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά καθώς μεγαλώνουν μέχρι την ωριμότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένας κοινός λόγος που εμφανίζονται τα παιδιά στα ιατρεία είναι οι εντερικές διαταραχές», δήλωσε η Nim Tottenham, καθηγήτρια ψυχολογίας και εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Ο διαχωρισμός ενός παιδιού από τους γονείς είναι γνωστό ότι είναι ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για θέματα ψυχικής υγείας

Οι επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό εντοπίσει τη στενή σχέση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. “Ο ρόλος του τραύματος στην αυξανόμενη ευαισθησία τόσο στα γαστρεντερικά όσο και στα συμπτώματα ψυχικής υγείας είναι καλά εδραιωμένος στους ενήλικες αλλά σπάνια έχει μελετηθεί στην παιδική ηλικία”, δήλωσε η Bridget Callaghan, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα ψυχολογίας του Columbia University.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη των παιδιών που αντιμετώπιζαν ακραία ψυχοκοινωνική στέρηση λόγω έλλειψης φροντίδας πριν από την υιοθεσία τους. Ο διαχωρισμός ενός παιδιού από τους γονείς είναι γνωστό ότι είναι ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για θέματα ψυχικής υγείας στους ανθρώπους. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 115 παιδιά που υιοθετήθηκαν από ορφανοτροφεία ή αναδόχους πριν γίνουν 2 ετών καθώς και δεδομένα από 229 παιδιά που ανατράφηκαν από τους βιολογικούς γονείς από τη γέννησή τους. Τα παιδιά στα οποία υπήρξε διαταραχή φροντίδας στο παρελθόν εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων που περιελάμβαναν πόνους στο στομάχι, δυσκοιλιότητα, έμετο και ναυτία.

Τα προβιοτικά

Στη συνέχεια, οι ερευνητές επέλεξαν οκτώ παιδιά ηλικίας 7 έως 13 ετών από την ομάδα που αντιμετώπισε αντιξοότητες και άλλα οκτώ από την ομάδα ανατράφηκαν με βιολογικούς γονείς. Συνέλεξαν πληροφορίες συμπεριφοράς, δείγματα κοπράνων και εικόνες του εγκεφάλου από όλα τα παιδιά. Χρησιμοποίησαν αλληλουχία γονιδίων για να αναγνωρίσουν τα μικρόβια που υπάρχουν στα δείγματα κοπράνων και εξέτασαν την αφθονία και την ποικιλομορφία των βακτηρίων.

Τα παιδιά με ιστορικό πρώιμων διαταραχών φροντίδας είχαν σαφώς διαφορετικό εντερικό μικροβίωμα από εκείνα που ανατράφηκαν με τους βιολογικούς γονείς τους. Οι εξετάσεις εγκεφάλου όλων των παιδιών έδειξαν επίσης ότι τα πρότυπα της εγκεφαλικής δραστηριότητας σχετίζονταν με ορισμένα βακτήρια. 

«Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι διαιτητικές παρεμβάσεις και τα προβιοτικά μπορούν να χειριστούν το εντερικό μικροβίωμα και να βελτιώσουν τις επιπτώσεις των αντιδράσεων στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής, όταν ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος και το μικροβίωμα είναι πιο πλαστικά», είπε η Callaghan. «Είναι πιθανό αυτό το είδος έρευνας να μας βοηθήσει να μάθουμε εάν, πώς και πότε να παρέμβουμε καλύτερα στους ανθρώπους».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Development and Psychopathology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης