Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Το άτομο που τεστάρεται είναι εφοδιασμένο με ένα κλιπ ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (ΗΕΓ) για την καταγραφή της εγκεφαλικής του δραστηριότητας και στο οποίο δείχνεται μια σειρά από εικόνες καθημερινών αντικειμένων στην οθόνη του υπολογιστή. Εν συνεχεία τα άτομα παρακολουθούν ένα ρεύμα διαφορετικών εικόνων, στις οποίες περιοδικά εμφανίζεται μία από τις εικόνες που είχαν δει αρχικά. Οι εικόνες παρουσιάζονται στην οθόνη με ρυθμό τριών εικόνων ανά δευτερόλεπτο. Οι εικόνες που είδαν για πρώτη φορά εμφανίζονται ως κάθε πέμπτη εικόνα Εάν το άτομο θυμάται την εικόνα, η ανάγνωση του ΗΕΓ δείχνει μια ξεχωριστή νευρωνική απόκριση. Κοιτάζοντας τα σήματα ΗΕΓ για δραστηριότητα σε μια συγκεκριμένη συχνότητα, φαίνεται η δύναμη της μνήμης ενός ατόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τεστ μετρά τη μνήμη παθητικά και αντικειμενικά. Οι άνθρωποι απλώς παρακολουθούν μια σειρά εικόνων φορώντας ένα κλιπ ΗΕΓ. Η εργασία διαρκεί μόλις δύο λεπτά. Και επειδή είναι παθητική, είναι ιδανικό για χρήση με άτομα που έχουν γνωστική δυσλειτουργία και δεν μπορούν να ακολουθήσουν σύνθετες οδηγίες εργασίας.

Μέχρι τη στιγμή που ένα άτομο διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ -η πιο κοινή μορφή άνοιας- έχει συνήθως τη νόσο για έως και 20 χρόνια. Το Αλτσχάιμερ διαγιγνώσκεται χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό αναφορών μείωσης της μνήμης από τον ασθενή και την οικογένειά του ή τους φροντιστές του, που συχνά περιλαμβάνει εξετάσεις οι οποίες γίνονται σε κλινική. Αυτές οι δοκιμές δεν είναι ιδανικές επειδή το άγχος του ασθενούς μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Απαιτούν επίσης από το άτομο να μπορεί να μιλά και να γράφει, γεγονός που το καθιστά αναποτελεσματικό για μερικούς ανθρώπους.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, δείχνει ότι τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένη απόκριση μνήμης σε σύγκριση με τους υγιείς ηλικιωμένους. Η ακρίβεια είναι 86% και αυξάνεται στο 92% όταν εστιάζει σε ένα υποσύνολο ηλεκτροδίων σε περιοχές οπτικής επεξεργασίας. Όσο πιο νωρίς οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ, τόσο πιο γρήγορα μπορούν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το να ασκούνται περισσότερο και να μειώσουν το αλκοόλ, κάτι που μπορούν να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης