Φαίνεται πως οι άνθρωποι του 21ου αιώνα μπορεί να γεννιούνται σε έναν κόσμο πλαστικών αποβλήτων. Ίχνη πλαστικού υλικού βρέθηκαν πρόσφατα στον ανθρώπινο πλακούντα. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International.

Μέρη πλακούντα συλλέχθηκαν από έξι μητέρες και βρέθηκαν 12 μικρά χρωματισμένα πλαστικά, μεγέθους μεταξύ 5 και 10 μικρομέτρων. Όλα προήλθαν από τέσσερις πλακούντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ τέσσερα από τα θραύσματα βρέθηκαν σε ιστούς που ανήκουν στον πλακούντα από την πλευρά της μητέρας, πέντε ταυτοποιήθηκαν πιο κοντά στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Και τρία βρέθηκαν ενσωματωμένα στην λεπτή μεμβράνη που σχηματίζει ένα τοίχωμα γύρω από τον αμνιακό υγρό.

Μπορεί να μην είναι τεράστιος αριθμός σωματιδίων αλλά η ποσότητα του ιστού που αφαιρείται για ανάλυση αντιπροσωπεύει μικρό ποσοστό της μάζας του οργάνου, υπονοώντας πολύ περισσότερα μικροπλαστικά θραύσματα συνολικά.

Το εάν αυτά τα πλαστικά σωματίδια ενέχουν κάποιο κίνδυνο για το αγέννητο μωρό δεν είναι ακόμη σαφές. Χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να αντληθούν συμπεράσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι πολλά πλαστικά πρόσθετα, όπως ο ενδοκρινικός διαταράκτης δισφαινόλη Α, επηρεάζουν τις λειτουργίες του σώματός μας, η παρουσία τους σε ένα τόσο ευαίσθητο μέρος του ανθρώπινου σώματος είναι ανησυχητική.

“Λόγω του κρίσιμου ρόλου του πλακούντα στη στήριξη της ανάπτυξης του εμβρύου και στο να λειτουργεί ως διεπαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, η παρουσία δυνητικά επιβλαβών πλαστικών σωματιδίων είναι θέμα μεγάλης ανησυχίας”, έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Περαιτέρω μελέτες πρέπει να διεξαχθούν για να εκτιμηθεί εάν η παρουσία μικροπλαστικών μπορεί να προκαλέσει ανοσοαποκρίσεις ή μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τοξικών ρύπων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν βλάβες”.

Η έρευνα αντανακλά ευρήματα του περασμένου έτους από Βέλγους ερευνητές ότι τα πολύ μικρά σωματίδια αιθάλης που εισπνέονται από τη μητέρα μπορούν να περάσουν στον πλακούντα.

Η παρηγοριά με την τωρινή μελέτη είναι ότι όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν φαίνονται απολύτως υγιή. Αλλά με μόνο τέσσερις πλακούντες, η έρευνα μπορεί να θεωρηθεί προκαταρκτική.

Το πλαστικά υπάρχουν σχεδόν παντού στον πλανήτη, από τις κορυφές των βουνών έως τα βάθη των ωκεανών. Το γεγονός ότι βρίσκονται και μέσα στο σώμα μας δεν αποτελεί έκπληξη καθώς καταναλώνουμε νερό που περιέχει πλαστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης