Ζήσης Ψάλλας

Μια ισπανική μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ υπερβολικού βάρους και υψηλής αρτηριακής πίεσης σε 1.796 παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών που παρακολουθήθηκαν δύο χρόνια αργότερα. Η πίεση του αίματος μετρήθηκε και στα δύο χρονικά σημεία, όπως και ο δείκτης μάζας σώματος και η περιφέρεια της μέσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σύγκριση με τα παιδιά που διατηρούσαν ένα υγιές βάρος μεταξύ των ηλικιών τεσσάρων και έξι, τα άτομα με νέο ή επίμονο υπερβολικό βάρος είχαν υψηλότερο κίνδυνο αρτηριακής πίεσης κατά περίπου 150%. Στην περίπτωση της νέας ή επίμονης κοιλιακής παχυσαρκίας ο κίνδυνος για υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν αυξημένος κατά 180-240%.

Τα παιδιά που έχασαν βάρος δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τα ευρήματα ίσχυαν για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει μια αλυσίδα κινδύνου, όπου το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία οδηγούν σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενηλικίωση», δήλωσε ο Δρ. Iñaki Galán του Ινστιτούτου Υγείας Carlos III, της Μαδρίτης, στην Ισπανία. «Αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παιδιά που επιστρέφουν σε ένα φυσιολογικό βάρος ανακτούν υγιή αρτηριακή πίεση».

Ο τρόπος για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να χάσετε τα επιπλέον κιλά να ασκείστε και να έχετε μια υγιεινή διατροφή, δήλωσε ο Galán.

Εκτός από τον κεντρικό ρόλο των γονέων, το σχολικό πρόγραμμα σπουδών πρέπει να περιλαμβάνει τρεις με τέσσερις ώρες σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα. Τα σχολεία μπορούν να προσφέρουν παιχνίδια και αθλήματα μετά τα μαθήματα και να παρέχουν διατροφικά ισορροπημένα γεύματα και σνακ.

Οι γιατροί πρέπει να αξιολογούν τακτικά τον ΔΜΣ και την περιφέρεια της μέσης σε πρώιμες ηλικίες, πρόσθεσε ο Galán. «Ορισμένοι παιδίατροι πιστεύουν ότι οι συνέπειες του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας αρχίζουν στην εφηβεία, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι αυτό είναι λανθασμένο», είπε. «Πρέπει να εντοπίσουμε το υπερβολικό βάρος το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε οι βλαβερές επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση να αντιστραφούν».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης