Σε όλα τα στάδια της ζωής, τα γυναικεία σώματα παρουσιάζουν εμπόδια στη διαχείριση του διαβήτη και του σακχάρου στο αίμα. Προκλήσεις μπορεί να προκύψουν επειδή:

– Ορισμένα χάπια ελέγχου των γεννήσεων μπορούν να αυξήσουν τη γλυκόζη του αίματος. Για να διατηρήσετε ένα υγιές επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, ρωτήστε τον γιατρό σας ώστε να βρείτε ένα χάπι αντισύλληψης χαμηλής δόσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Η γλυκόζη στο γυναικείο σώμα μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις ζύμης. Αυτό συμβαίνει επειδή η γλυκόζη επιταχύνει την ανάπτυξη του μύκητα. Υπάρχουν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή αλλά και συνταγογραφούμενα για τη θεραπεία μολύνσεων ζύμης. Μπορείτε να αποφύγετε τις σχετικές μολύνσεις με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Να πάρετε ινσουλίνη αν σας συνταγογραφήθηκε, να ασκείστε τακτικά, να μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων, να επιλέγετε χαμηλά σε γλυκαιμικό δείκτη τρόφιμα και να παρακολουθείτε το σάκχαρο του αίματός σας. Μπορείτε να λάβετε μέτρα για την πρόληψη ή την καθυστέρηση του διαβήτη, την αποφυγή επιπλοκών και τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Συμβατικά και εναλλακτικά φάρμακα

Υπάρχουν φάρμακα που μπορείτε να πάρετε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και τις επιπλοκές του διαβήτη. Πολλές νέες κατηγορίες φαρμάκων για τον διαβήτη είναι διαθέσιμες, αλλά τα πιο κοινά φάρμακα έναρξης περιλαμβάνουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ινσουλινοθεραπεία για όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1.
– Μετφορμίνη (Glucophage), η οποία μειώνει το σάκχαρο του αίματος.

Οι γυναίκες με διαβήτη μπορούν να δοκιμάσουν μια ποικιλία εναλλακτικών θεραπειών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους.

Αυτά περιλαμβάνουν:

– συμπληρώματα όπως το χρώμιο ή το μαγνήσιο, συχνά τρώγοντας περισσότερα μπρόκολα, φαγόπυρο, φασκόμηλο, μπιζέλια και σπόρους σέλινου,
– συμπληρώματα φυτών.

Πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού δοκιμάσετε νέες θεραπείες. Ακόμα κι αν είναι φυσικά, κάποια συστατικά μπορεί να παρεμβαίνουν στις τρέχουσες θεραπείες ή στα φάρμακα.

Αλλάξτε τρόπο ζωής

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

   

Τι πρέπει να κάνετε;

– Άσκηση και διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
– Αποφυγή του καπνίσματος.
– Διατροφή επικεντρωμένη στα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης.
– Παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλοκές που παρουσιάζουν οι διαβητικές γυναίκες

Μια ποικιλία επιπλοκών προκαλείται συχνά από διαβήτη. Μερικές από αυτές που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες με διαβήτη περιλαμβάνουν:

– Διατροφικές διαταραχές. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι πιο συχνές σε γυναίκες με διαβήτη.
– Στεφανιαία νόσος. Πολλές γυναίκες που έχουν διαβήτη τύπου 2 έχουν ήδη καρδιακή νόσο όταν διαγιγνώσκονται (ακόμη και νεαρές).
– Προβλήματα του δέρματος, όπως βακτηριακές ή μυκητιακές λοιμώξεις.
– Νευρική βλάβη. Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, μειωμένη κυκλοφορία ή απώλεια αίσθησης στα προσβεβλημένα άκρα.
– Βλάβες των ματιών που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε τύφλωση.
– Βλάβες στα πόδια. Αν δεν αντιμετωπιστούν αμέσως, μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για τον διαβήτη. Αν διαγνωστείτε με τη νόσο, θα μπορείτε να διαχειριστείτε μόνο τα συμπτώματά σας. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με διαβήτη έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω της νόσου.

Μια ποικιλία φαρμάκων, αλλαγές στον τρόπο ζωής και εναλλακτικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής υγείας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν να ξεκινήσετε νέες θεραπείες, ακόμη κι αν νομίζετε ότι είναι ασφαλείς.

Πηγές:

– American Diabetes Association
– www.healthline.com/
– www.womenshealth.gov/a-z-topics/diabetes
– www.diabetesforecast.org/
– www.womenwithdiabetes.net/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης