Ζήσης Ψάλλας

Εάν ανησυχείτε για τα κιλά των Χριστουγέννων, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η “ποικιλία τροφίμων” επηρεάζει τον τρόπο που τρώτε μπορεί να σας βοηθήσει να μην πάρετε πολλά κιλά παρασυρόμενοι από το μπουφέ των γιορτών. Αυτό είναι σημαντικό επειδή όταν υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στο τραπέζι, τείνουμε να τρώμε περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν υπάρχει περισσότερος από ένας τύπος τροφής που καταναλώνεται σε ένα γεύμα, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο. Αυτό το “φαινόμενο της ποικιλίας” μπορεί να είναι χρήσιμο εάν τρώτε φρούτα και τα λαχανικά, αλλά μπορεί να μην σας βοηθάει εάν όταν προσπαθείτε να τρώτε λιγότερο – όπως π.χ. να αποφεύγετε τα επιδόρπια.

Πώς το “αποτέλεσμα της ποικιλίας” θα μπορούσε να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερες σοκολάτες για δείπνο μετά το γεύμα; Έχει διαπιστωθεί οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο από ένα μπολ που περιέχει μια ποικιλία από αρωματισμένες σοκολάτες σε σχέση με ένα κύπελλο που περιέχει μόνο έναν τύπο σοκολάτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το “φαινόμενο της ποικιλίας” θεωρείται ότι είναι το αποτέλεσμα ενός μηχανισμού που ονομάζεται “ειδικός αισθητικός κορεσμός”. Πρόκειται για το γεγονός ότι η επιθυμία μας να καταναλώνουμε ένα φαγητό συγκεκριμένης γεύσης, χρώματος και υφής, μειώνεται καθώς το τρώμε. Αυτή είναι μια από τις διαδικασίες που μας βοηθούν να σταματήσουμε να τρώμε και να τελειώσουμε το φαγητό μας. Αλλά αυτό δεν επηρεάζει οπωσδήποτε το πόσο εκτιμούμε τα άλλα τρόφιμα, και η επιθυμία μας να φάμε διαφορετικά τρόφιμα μπορεί να μην μειώνεται.

Με αυτόν τον τρόπο, η εναλλαγή μεταξύ των τροφίμων με διαφορετικές γεύσεις διακόπτει και καθυστερεί τη μείωση της επιθυμίας για φαγητό. Και μετά από μια σειρά τέτοιων διακοπών, το γεύμα που καταναλώνουμε συνολικά γίνεται μεγαλύτερο.

Αλλά γνωρίζοντας το “φαινόμενο της ποικιλίας” σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε περισσότερο έλεγχο σε αυτό που βάζετε στο πιάτο σας. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να ενθαρρύνετε “κρυφά” τον εαυτό σας και τους καλεσμένους σας να τρώνε μια ευρύτερη επιλογή λαχανικών μετά το δείπνο των Χριστουγέννων. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης