Ζήσης Ψάλλας

Τρεις μετα-αναλύσεις κλινικών μελετών έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με το ζήτημα του πώς η παροχή βιταμίνης D επηρεάζει τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο. Οι μελέτες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: η θνησιμότητα από καρκίνο μειώνεται κατά περίπου 13% με τα συμπληρώματα βιταμίνης D και αφορά σε όλους τους τύπους καρκίνου. Μόνο μεθοδολογικά υψηλής ποιότητας τυχαιοποιημένες δοκιμές συμπεριλήφθηκαν στις μετα-αναλύσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία”, λέει ο Hermann Brenner, επιδημιολόγος στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο. “Ωστόσο, λόγω του σημαντικού κόστους πολλών νέων φαρμάκων για τον καρκίνο, αυτή η επιτυχία έχει συχνά τεράστιο οικονομικό κόστος».

Ο Brenner και οι συνάδελφοί του υπολόγισαν ότι το κόστος που θα προκύψει από τη συμπλήρωση της βιταμίνης D ολόκληρου του πληθυσμού της Γερμανίας από την ηλικία των 50 ετών. Συνέκριναν αυτό το άθροισμα με τις πιθανές εξοικονομήσεις χρημάτων για θεραπείες του καρκίνου.

Οι επιστήμονες βάσισαν τον υπολογισμό σε καθημερινή χορήγηση 1.000 διεθνών μονάδων (IU) βιταμίνης D με κόστος 25 ευρώ ανά άτομο το έτος. Το 2016, περίπου 36 εκατομμύρια άτομα άνω των 50 ετών ζούσαν στη Γερμανία, με αποτέλεσμα το κόστος μιας ετήσιας συμπλήρωσης να ανέρχεται σε 900 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές πήραν το κόστος της θεραπείας του καρκίνου από την επιστημονική βιβλιογραφία, υποθέτοντας ότι το πρόσθετο κόστος θεραπείας ήταν 40.000 ευρώ για τον τελευταίο χρόνο της ζωής τους. Μία μείωση κατά 13% στη θνησιμότητα από καρκίνο στη Γερμανία αντιστοιχούσε σε περίπου 30.000 λιγότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο ετησίως. Το κόστος θεραπείας ανήλθε σε 1,154 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε σύγκριση με το κόστος των συμπληρωμάτων βιταμίνης D, αυτό το μοντέλο υπολογίζει μια ετήσια εξοικονόμηση 254 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ερευνητές καθόρισαν τον αριθμό των χρόνων ζωής που χάθηκαν τη στιγμή του θανάτου από καρκίνο χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Για να αυξήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα σας, χωρίς καθόλου κόστος, οι ειδικοί συνιστούν να περνάτε λίγο χρόνο έξω στον ήλιο. Τα χέρια και τα πόδια πρέπει να είναι ακάλυπτα και χωρίς αντηλιακό για αυτό το χρονικό διάστημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης