Ζήσης Ψάλλας

Η υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί σχετίζεται με την ανάπτυξη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ENDO 2022, την ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινικής Εταιρείας στην Ατλάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που υπάρχει σε φρούτα, χυμούς φρούτων, ορισμένα λαχανικά και στο μέλι. Σε αυτές τις μορφές, τα σάκχαρα φρουκτόζης μπορούν να αποτελούν μέρος μιας θρεπτικής δίαιτας.

Ωστόσο, η φρουκτόζη είναι επίσης συστατικό του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, το οποίο οι κατασκευαστές φτιάχνουν από άμυλο καλαμποκιού και το προσθέτουν σε αναψυκτικά και καραμέλες. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη έχουν συσχετιστεί με μεταβολικές διαταραχές όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, που είναι οι δύο κύριες αιτίες της NAFLD.

Περίπου το 24% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν NAFLD, μια χρόνια ασθένεια στην οποία συσσωρεύεται υπερβολικό λίπος στο συκώτι. Αυτή η συσσώρευση λίπους δεν προκαλείται από τη μεγάλη χρήση αλκοόλ. Η NAFLD μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια ηπατική βλάβη και να οδηγήσει σε θάνατο. Η δίαιτα και η άσκηση είναι το πρότυπο φροντίδας για τη NAFLD καθώς δεν έχουν εγκριθεί φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η NAFLD είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και αυξάνεται στον πληθυσμό. Υπάρχει μια φυλετική/εθνοτική διαφορά στον επιπολασμό της NAFLD. Οι άνθρωποι καταναλώνουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σε τρόφιμα, αναψυκτικά και άλλα ποτά. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αυτή σχετίζεται με την ανάπτυξη της NAFLD», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Theodore Friedman, του Πανεπιστημίου Charles R. Drew στο Λος Άντζελες, της Καλιφόρνια.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 3.292 συμμετέχοντες που είχαν εγγραφεί στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής 2017-2018. Βρήκαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων κατανάλωναν την υψηλότερη φρουκτόζη ήταν Μεξικανοί Αμερικανοί (48%) και μη Ισπανόφωνοι Μαύροι (44%) με χαμηλό ποσοστό μη Ισπανόφωνων λευκών (33%). Ο υψηλότερος επιπολασμός της NAFLD ήταν μεταξύ των Μεξικανών Αμερικανών που κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα φρουκτόζης (70%).

«Βρήκαμε ότι κατά την προσαρμογή για τα δημογραφικά στοιχεία και τους παράγοντες συμπεριφοράς (κάπνισμα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ποιότητα διατροφής και σωματική δραστηριότητα), η υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης συσχετίστηκε με υψηλότερη πιθανότητα NAFLD μεταξύ του συνολικού πληθυσμού και των Μεξικανών Αμερικανών», είπε ο Friedman.

Ένα καλύτερο μοντέλο εφαρμογής προέκυψε όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τη σύσταση του σώματος και τις εργαστηριακές μεταβλητές, όπου διαπίστωσαν ότι η υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης σχετιζόταν με υψηλότερες πιθανότητες NAFLD στο συνολικό πληθυσμό. «Η υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης στους Μεξικανούς Αμερικανούς συνέβαλε, εν μέρει, στην ανισότητα στην υγεία της NAFLD», είπε ο Friedman.

Ο Friedman και οι συνεργάτες του συνιστούν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να καταναλώνουν λιγότερα τρόφιμα και ποτά με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη για την πρόληψη της ανάπτυξης NAFLD.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης