Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου και το βιολογικό ρολόι του εγκεφάλου συνδέονται μεταξύ τους και ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες διαταράσσουν τα κανονικά προγράμματα διατροφής, με αποτέλεσμα την υπερφαγία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η διατροφή στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια, με τα επεξεργασμένα τρόφιμα να είναι φθηνά και διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή της ημέρας ή της νύχτας”, δήλωσε ο Ali Güler, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. 

Ο Güler και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, που παράγει τη χημική ουσία ντοπαμίνη, και το ξεχωριστό βιολογικό ρολόι του εγκεφάλου, που ρυθμίζει τους καθημερινούς φυσιολογικούς ρυθμούς, συνδέονται μεταξύ τους. Επίσης ότι τα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας -που φέρνουν ευχαρίστηση- διαταράσσουν τα ωράρια σίτισης, με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση φαγητού.

Χρησιμοποιώντας ποντίκια στη μελέτη τους, οι ερευνητές μιμήθηκαν τη διαθεσιμότητα μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σάκχαρα 24 ώρες την ημέρα και έδειξαν ότι οποιαδήποτε στιγμή το σνάκινγκ μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και στα σχετικά προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα του Güler διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια  “άγρια” ​​διατροφή παρόμοια σε θερμίδες, λίπη και σάκχαρα διατήρησαν τα φυσιολογικά πρότυπα κατανάλωσης και άσκησης και το σωστό βάρος. Ωστόσο, τα ποντίκια που τράφηκαν με δίαιτες υψηλής θερμιδικής αξίας φορτωμένες με λίπη και σάκχαρα άρχισαν να «σνακάρουν» σε όλες τις ώρες και να γίνονται παχύσαρκα.

Επιπλέον, οι αποκαλούμενοι knockout ποντικοί (μεταλλαγμένοι) που διέκοψαν την σηματοδότηση της ντοπαμίνης -δηλαδή δεν επιδίωκαν να πάρουν απόλαυση από μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες- διατήρησαν το κανονικό πρόγραμμα διατροφής και δεν έγιναν παχύσαρκοι, ακόμη και όταν παρουσιάστηκε η διαθεσιμότητα των παχυντικών τροφών για ολόκληρο το 24ωρο.

“Έχουμε δείξει ότι η σηματοδότηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο διέπει την κιρκαδική βιολογία και οδηγεί στην κατανάλωση πυκνών ενεργειακά τροφών μεταξύ των γευμάτων και κατά τη διάρκεια περίεργων ωρών”, ανέφερε ο Güler. “Μια θερμίδα δεν είναι απλώς μια θερμίδα. Οι θερμίδες που καταναλώνονται μεταξύ των γευμάτων ή σε περίεργες ώρες αποθηκεύονται ως λίπος, και αυτή είναι μια συνταγή για κακή υγεία”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology,

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης