Μπορεί το ωμό γάλα να κάνει κακό στην υγεία;

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020, 11:24
Μπορεί το ωμό γάλα να κάνει κακό στην υγεία;

Ζήσης Ψάλλας

Tο 3% του πληθυσμού των ΗΠΑ καταναλώνει μη παστεριωμένο ή ωμό γάλα, το οποίο δεν έχει θερμανθεί για να σκοτωθούν τα παθογόνα και να παραταθεί η διάρκεια ζωής. Το ωμό γάλα θεωρείται συχνά από τους καταναλωτές ότι διαθέτει άφθονα προβιοτικά ή υγιή βακτήρια σε σύγκριση με το παστεριωμένο γάλα.

Οι ερευνητές ωστόσο δεν βρήκαν κάτι τέτοιο. Αντίθετα διαπίστωσαν ότι το ωμό γάλα (μη παστεριωμένο) μπορεί να έχει τεράστια ποσότητα μικροβίων με ανθεκτικά γονίδια στις αντιμικροβιακές ουσίες που χρησιμοποιεί σήμερα ο άνθρωπος εφόσον αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Τα βακτήρια με ανθεκτικά γονίδια, εάν μεταδοθούν σε παθογόνο, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν «superbugs», με συνέπεια τα φάρμακα για τη θεραπεία της λοίμωξης ή της νόσου να μη λειτουργούν πλέον. Κάθε χρόνο, σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται στις ΗΠΑ με ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια και περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πάνω από 2.000 δείγματα γάλακτος λιανικής από πέντε πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ωμού γάλακτος και του παστεριωμένου γάλακτος, με διαφορετικούς τρόπους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ωμό γάλα είχε τον υψηλότερο επιπολασμό μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά όταν αφέθηκε σε θερμοκρασία δωματίου.

Μερικοί καταναλωτές αφήνουν σκόπιμα το ωμό γάλα έξω από το ψυγείο σε θερμοκρασία δωματίου για ζύμωση. Οι ερευνητές είπαν ότι, εάν οι καταναλωτές τρώνε ωμό γάλα, πιθανότατα θα επιτρέψουν την είσοδο ενός μεγάλου αριθμού ανθεκτικών γονιδίων στο έντερό τους.

Απαιτείται περισσότερη δουλειά για να κατανοηθεί πλήρως εάν τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά γονίδια στο ωμό γάλα μεταφράζονται σε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και σε ποιους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiome.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020, 12:02