Ζήσης Ψάλλας

Αυτό που ορίζεται ως «ποικιλία» από τις διατροφικές οδηγίες μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που θεωρεί το ευρύ κοινό ως ποικιλία ή να προκαλεί σύγχυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από την ποικιλία για ολόκληρη τη διατροφή μας, μπορούμε να έχουμε ποικιλία εντός των γευμάτων, καταναλώνοντας διαφορετικές ομάδες τροφίμων.

Αλλά είναι εύκολο για τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν την ποικιλία;

Σε πρόσφατη μελέτη, Βρετανοί ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν οι άνθρωποι αυτής της χώρας αναγνωρίζουν την ποικιλία των τροφίμων ή πώς την ορίζουν. Για να το κάνουν αυτό, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σχολιάσουν μια σειρά φωτογραφιών που έδειχναν διαφορετικούς τύπους φαγητού στο πλαίσιο μιας διαδικτυακής έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, όταν προσπαθούν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή, οι άνθρωποι μπορεί να δώσουν λιγότερη σημασία στην ποικιλία μέσα στα γεύματα. Για παράδειγμα, εάν πρέπει απλώς να επιτύχουμε μια συνολική ισορροπία, τότε μπορεί να πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία αν έχουμε λιγότερη ή περισσότερη ποικιλία σε ένα γεύμα αρκεί να αντισταθμίσουμε τη διαφορά στο επόμενο γεύμα.

Η σκέψη για την ποικιλία εντός των γευμάτων είναι σημαντική, επειδή η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο όταν τα γεύματα περιέχουν μια ποικιλία τροφών στο ίδιο πιάτο. Κάθε νέο χαρακτηριστικό φαγητού που βιώνουμε μας ενδιαφέρει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθυστερώντας το αίσθημα της πληρότητας που μας κάνει να σταματήσουμε να τρώμε.

Με άλλα λόγια, η ποικιλία σε ένα γεύμα διαταράσσει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως «κορεσμός». Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης τροφής. Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση ποικίλων τροφών από από διάφορες ομάδες τροφίμων (με εξαίρεση τα φρούτα και τα λαχανικά) έχει συσχετιστεί με την αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτός ο τύπος ποικιλίας θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τους κινδύνους ασθένειας που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος.

Μπορεί η ποικιλία να μας ενθαρρύνει να τρώμε περισσότερο, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμη όταν τρώμε φρούτα και λαχανικά. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο θρεπτικά (περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα), οπότε η κατανάλωση μιας μεγαλύτερης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας. Αλλά η ποικιλία μπορεί να είναι λιγότερο χρήσιμη όταν τρώμε τροφές με πολλές θερμίδες. Τότε, ο κίνδυνος υπερκατανάλωσης είναι μεγάλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης