Θάνος Ξυδόσπουλος

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που βοηθούν στην εκτέλεση βασικών εργασιών στο έντερο. Υποστηρίζουν πολλές κρίσιμες διαδικασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της υγιούς πέψης, της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και της ανοσολογικής λειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα βακτήρια είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμοκρασία και στο όξινο περιβάλλον στο στομάχι. Αυτό γεννά το ερώτημα: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση αλκοόλ τα καλά βακτήρια που ζουν στο έντερο και ποιες είναι οι επιπτώσεις στα προβιοτικά;

Το αλκοόλ είναι αρκετά τοξικό για τον οργανισμό. Επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το πεπτικό σύστημα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το κυκλοφορικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το συκώτι -το σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων του σώματος- πρέπει να κάνει υπερωρίες για να καθαρίσει τις τοξίνες από το αλκοόλ. Αυτός είναι ο λόγος που η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με βλάβες στο ήπαρ.

Το αλκοόλ, ιδιαίτερα σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να κατακλύσει το γαστρεντερικό σωλήνα και να σκοτώσει πολλά από τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στα έντερα. Το σώμα μας χρειάζεται αυτά τα βακτηρίδια, καθώς υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου και πολλές κρίσιμες διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν η ποσότητα των καλών βακτηρίων στο έντερο μειώνεται, αυτό αφήνει περιθώρια για την άνθηση των κακών βακτηρίων, των ιών και των μυκήτων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη των παθογόνων. Αυτό ονομάζεται  δυσβίωση. Εάν δεν επιλυθεί, η δυσβίωση μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του εντέρου.

Λόγω της φλεγμονής μπορεί να προκύψει το λεγόμενο “διαρρέον έντερο”. Τα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια και οι χημικές ουσίες της τροφής μπορούν τώρα να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη ενός φαύλου κύκλου, ενός υπερβολικά ενεργού ανοσοποιητικού συστήματος και φλεγμονής σε όλο το σώμα.

Μπορείτε να πίνετε αλκοόλ ενώ παίρνετε προβιοτικά; Η απάντηση είναι ότι διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα ή το προβιοτικό σας συμπλήρωμα επειδή το αλκοόλ σκοτώνει τα καλά βακτήρια. αποτελέσματα στη χλωρίδα του εντέρου σας, στο συκώτι και στη γενική σας ευημερία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης