Ζήσης Ψάλλας

Οι αγορές τροφίμων και ποτών που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης έχουν αυξηθεί καθώς οι καταναλωτές έχουν πλέον επίγνωση του καταστροφικού ρόλου που παίζει η ζάχαρη. Τα ποτά διαίτης αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή αυτών των γλυκαντικών. Μεταξύ των πιο δημοφιλών υποκατάστατων ζάχαρης είναι η σουκραλόζη, επίσης γνωστή ως Splenda, και η ασπαρτάμη, η οποία βρίσκεται στο Diet Coke, το Diet Pepsi και χιλιάδες άλλα τρόφιμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, ερευνητές από το Boston Children’s Hospital μελέτησαν τι συνέβη όταν άτομα που έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη τα αντικατέστησαν με νερό ή ποτά διαίτης. Οι 203 συμμετέχοντες αρχικά κατανάλωναν τουλάχιστον ένα ζαχαρούχο ποτό την ημέρα και μερικοί από αυτούς ήταν υπέρβαροι.

Οι ερευνητές τούς χώρισαν σε τρεις ομάδες. Μια ομάδα λάμβανε ποτά με τεχνητά γλυκαντικά, όπως Diet Coke και το Diet Pepsi, που αντικατέστησαν τα ζαχαρούχα αναψυκτικά. Η δεύτερη ομάδα λάμβανε απλό ή ανθρακούχο νερό. Και η τρίτη ομάδα συνέχισε την κατανάλωση των ζαχαρούχων ποτών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις τρεις ομάδες για ένα έτος και δεν βρήκαν συνολικές διαφορές στην αύξηση βάρους ή σε άλλους δείκτες μεταβολικής υγείας. Όταν όμως εξέτασαν τα άτομα που είχαν υψηλά επίπεδα κοιλιακής παχυσαρκίας, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άτομα που έφεραν περισσότερο λίπος γύρω από τη μέση τους -ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μεταβολική νόσο- είχαν μικρότερη αύξηση βάρους όταν αντικατέστησαν τα ζαχαρούχα ποτά. Μεταξύ αυτής της ομάδας, εκείνοι που έπιναν ποτά διαίτης κέρδισαν περίπου μισό κιλό κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ εκείνοι που άλλαξαν σε νερό έχασαν μισό κιλό. Αλλά τα άτομα με υψηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά που συνέχισαν να πίνουν ζαχαρούχα ποτά κέρδισαν, κατά μέσο όρο, 4,5 κιλά.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο δρ David Ludwig, συγγραφέας της μελέτης και συνδιευθυντής του New Balance Foundation Obesity Prevention Center στο Boston Children’s Hospital. Ο Ludwig θεωρεί ότι τα άτομα που έχουν πολύ κοιλιακό λίπος μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από την αντικατάσταση ζαχαρούχων ποτών με ποτά διαίτης ή νερό, επειδή εκκρίνουν περισσότερη ινσουλίνη, μια ορμόνη που προωθεί την αποθήκευση λίπους, ως απόκριση στη ζάχαρη. «Κάποιος που είναι άπαχος μπορεί να μην είναι τόσο ευαίσθητος στη ζάχαρη» είπε ο Ludwig.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης