Ζήσης Ψάλλας

Η πρόσληψη των ωμέγα-3 και ωμέγα-6, μπορεί να έχει αντίθετες επιδράσεις στη βαρύτητα του άσθματος στα παιδιά και μπορεί επίσης να διαδραματίζει αντίθετο ρόλο στην επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Emily Brigham, από τους συγγραφείς της μελέτης ανέφερε ότι τα παιδιά με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στη διατροφή τους είχαν λιγότερο σοβαρό άσθμα και λιγότερα συμπτώματα ως αντίδραση στα υψηλότερα επίπεδα αιωρούμενων ρύπων στους εσωτερικούς χώρους. 

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία απαντώνται σε ψάρια, σόγια και ορισμένα καρύδια και σπόρους, θεωρούνται υγιή εν μέρει επειδή μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που απαντώνται κυρίως στα φυτικά έλαια, έχουν μικτές επιδράσεις στην υγεία, αλλά γενικά προάγουν τη φλεγμονή.

«Πολλά παιδιά στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Βαλτιμόρης, όπου πραγματοποιήσαμε την έρευνά μας, καταναλώνουν μια δίαιτα που αποκλίνει από τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές. Τυπικά, αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουν χαμηλές ποσότητες ωμέγα-3 και υψηλότερες ποσότητες ωμέγα-6», δήλωσε η Brigham, προσθέτοντας ότι τα ποσοστά παιδικού άσθματος στην πόλη είναι πάνω από το διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη περιελάμβανε 135 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών με άσθμα και το 47% ήταν κορίτσια. Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών είχαν ήπιο άσθμα, το ένα τρίτο μέτριο άσθμα και το ένα τρίτο σοβαρό άσθμα. Η διατροφή τους, τα καθημερινά συμπτώματα άσθματος και η χρήση των φαρμάκων αξιολογήθηκαν για μία εβδομάδα κατά την εγγραφή στη μελέτη και πάλι για μία εβδομάδα σε τρεις και έξι μήνες.

Κατά τη διάρκεια των ίδιων χρονικών περιόδων, οι ερευνητές μετρούσαν δύο τύπους οικιακής ρύπανσης, των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 και PM10, που είναι γνωστοί παράγοντες άσθματος και οδηγούν σε αυξημένα συμπτώματα.

Περισσότερη η φλεγμονή με τα ωμέγα-6

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-6 στη διατροφή των παιδιών συσχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά ουδετερόφιλων (ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που συνδέεται με φλεγμονή) σε απόκριση της μόλυνσης από τα σωματίδια.

Οι περιορισμοί στη μελέτη περιλαμβάνουν το γεγονός ότι η λήψη λιπαρών οξέων αναφέρθηκε αυτοπροσώπως από τα παιδιά με τη βοήθεια γονέων, χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο διατροφής ειδικά σχεδιασμένο για τους κατοίκους της Βαλτιμόρης. 

«Εάν υπάρχει μια αιτιώδης σχέση μεταξύ της διατροφής και του άσθματος, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά με άσθμα, ιδιαίτερα τα παιδιά μειονοτήτων που ζουν στην κεντρική πόλη, από ορισμένες επιβλαβείς επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», δήλωσε η Brigham. «Μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι η βελτίωση της διατροφής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μαζί έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία του άσθματος».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης